С екопроекти Момчилград изгражда нови детски площадки и кът за отдих

Три детски градини в община Момчилград реализираха проекти в сферата на екологията със средства, отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по Националната кампания „За чиста околна среда“ 2014.

„С моите ръце опознавам вълшебната природа“ се нарича екопроектът на ЦДГ „Щастливо детство“ в общинския център, спечелила финансиране по ПУДООС в размер на 5 000 лв. Закупени са детско съоръжение и беседка за игра.Тази седмица от забавачката организираха заключителен концерт по екопроекта, чиито цели са за прииобщаване на децата към идеята за почистване и опазване на природата. Посетителите на детската градина трябва да затвърдят своите знания за разделното събиране на отпадъците. Заложените цели напълно съвпадат и с приоритети на община Момчилград за разделно събиране отчисленията за депонирани отпадъци, които ще рефлектират минимално върху размера на данък такса смет. В двора на детската градина е изградена и оборудвана оранжерия, в която децата вече засяват различни култури и се грижат за тях.

„Обичам природата и аз участвам“ се нарича проектът на ЦДГ "Букет" - с. Равен, който спечели финансиране от ПУДООС в размер на 5 000 лв. Зелената площ на забавачката е превърната в привлекателен кът за отдих и детски игри. От ръководството й очакват проектът да допринесе за изграждане на екологична култура и опазване на околната среда.

„Ние обичаме природата“ е проектът на ЦДГ „Пролет“ в село Нановица, спечелила финансиране от 5000 лв. по Националната кампания „За чиста околна среда“ 2014. Там се обновяват алеите, поставени са пейки, а за малчуганите се обособява кът с детски съоръжения.

По кампанията на екоминистерство тече благоустрояването на двора на общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“. Здравното заведение ще посреща своите пациенти със специален кът за отдих на открито с беседка. Предвидено е още затревяване и засаждане на дръвчета, храсти и рози. Стойността на проекта е 8 364 лв.

С трите проекта по ПУДООС по-малките екообекти, които през 2014 г. се реализират в града и населените места – благоустроените детски площадки, стават общо 12. Както е известно, със собствени приходи Община Момчилград изгради още девет детски площадки в селата Чуково, Постник, Птичар, Загорско, Лале, Синделци, Джелепско, Чайка и Неофит Бозвелиево.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини