Развенчаха археолога Овчаров,представял се за професор от несъществуващ университет

Николай Овчаров

Археологът Николай Овчаров отдавна е додеял на кърджалийци с измислиците си за старините в региона.“Славата“ му обаче надскача границите на Източните Родопи и дразни трезвомислещите изследователи.Публикуваме статия за неговите превъплъщения,отпечатана във вестник „Десант“:

Друг един археолог, роден във Велико Търново, обявил се за професор, от години поругава старобългарската крепост Перперак. Първата му работа беше да я погърчи, като я нарече Перперикон.

Господин професорът очевидно не е чел хрониката на византийския военачалник и държавен мъж Георги Акрополит, който е описал първото завладяване на крепостта от византийците през XІІІ век, отбелязвайки името й като Перперак! Преди завоеванието Акрополит е ходил в родния град на Овчаров с дипломатическа мисия. „Перперак” на чист български език означава място, където се намират много перпери – подобно на малинак, къпинак, царевичак, камънак, ракитак и пр. А перпера е била наричана старобългарска златна монета, съдържаща 16 2/3 карата злато” (справка: „Българска енциклопедия“ от братя Данчови, б. а.).

Читателите вече са се досетили, че става дума за самоназовалия се „български Индиана Джоунс” Николай Овчаров, който непрестанно се изявява по медиите. В периода 6-10 октомври той шокира вярващите християни,  скандализирайки най-светите им естетически чувства, като, наврял се в един разкопан гроб, избълва новината, че разкритите скелети на майка с дете в ръцете изразявали образа на св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)!? В съседния гроб пък бил открил вампир! Впрочем в последните години вампироманията обхвана повечето наши археолози, та как и той ще остане по-назад!

В интерес на истината, цялостната картина на разкопавания хълм около Перперак беше потресаваща – по стотината изтърбушени християнски гробове шетаха турци и туркини с шалвари и забрадки. Неколцина имитираха, че работят, но болшинството се шляеха без работа. Тогава се сетих, че Николай Овчаров буквално смуче държавни (т.е. народни) пари, хвалейки се, че осигурява работа на безработното турско население около Перперак, известен и с местното си название Перперек. Представете си за момент какво би станало, ако безработно българско население вземе да разкопава турски гробове!

Впрочем Овчаров опря и до тях, но да оставим настрана „научните” му нелепости, с които си заслужи прозвището „лъжливото Овчарче” – такива, като обявяването на турски гробища за римски (за което му се смя цяла Турция) и „довеждането” на св. Никита Ремесиански от Ремесия на Перперак.
По-любопитен е казусът с професорската му титла. Според неговата биография, разпространена в интернет, от 2003 г. той е „дипломиран професор” в Международния славянски университет в Москва.

Истината обаче е, че през 2003 г. такъв вуз в руската столица няма. Още на 5 декември 1994 г. Международният славянски университет и обществената организация „Руско земско движение“ образуват Международен славянски институт, който на следващата година получава лиценз за образователна дейност, а едва на 23 декември 2002 г. му е даден държавен регистрационен номер. Но в него няма исторически факултет!
Пита се в задачата кой, къде и кога е дал професорска титла на Николай Овчаров и разрешение да разкопава християнски гробове, та да търси вампири в тях с научна цел? Няма ли в България светски и духовни власти, които да го хванат за ухото и да го поставят където му е мястото?

Автор : Димитър Делийски, Казанлък

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ан
    анонимен
    2 0
    17:46, 19 ное 2014
    Не той е откривателя на Перперикон.Покойния археолог Иван Балкански го е открил още 1967-8 год.Той беше и първия управител на музея,когато още беше само под купола на сегашния музей.Горе вляво и вдясно под купола има две прозорчета - лявото беше неговата стая,а дясното на реставраторката Дида Балканска,жена му.
  • 2
    Ки
    кико
    2 0
    19:03, 19 ное 2014
    намерил село без ку4ета.те го нещат у селото тръгнал да пита за поповата къща.те го пъдят от вратата,тоя влиза през джама.намерил лозе без пъдарин.те това е съвременния индиана джоунс,мекере
  • 3
    Ан
    АНИ
    2 0
    12:40, 20 ное 2014
    Даже го направиха почетен гражданин на кърджали ,а освободителят на кърджали не го искат и не го направиха посмъртно .
    Крадеца вика дръжте крадците .колко ли още парици ще изцоцат от бедната ни държавица ...?
  • 4
    До
    дончо
    1 0
    23:16, 21 ное 2014
    Иманяр-крадец с тапия, макар и фалшива! Не му пука за българия, а само парички и ученички!
Последни новини