Археолози разкриха на Перперикон най-запазения езически храм в Родопите

Изображение 1 от 2

    В края на сезон 2022 екипът археолози на Перперикон успя да разкрие напълно най-запазения езически храм в Родопите. Вече е видима цяла тайнствена система от съоръжения за винени обреди и кървави жертвоприношения.

    Храмът се намира само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики (Македонски) получава предсказание, че ще завладее света.

    На места великолепно изградените зидове са оцелели до почти 3 м височина. Това прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът проф. Николай Овчаров.

    „Това е част от големия култов комплекс, който се е оформил около храма на Дионис, открит преди години”

    На пода на храма имало много монети от втората половина на 4 век. На мястото има и предверие, в което се е влизало през тържествен вход. Вътре има корито за измиване на ръце, а в централната част са изградени три дълбоки вани, които вероятно са служели за правене на свещено вино.

    С отделените от община Кърджали средства на обекта ще може да се работи най-много до първата седмица на септември. Това ще означава, че няма да успеем да приключим разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, казва проф. Овчаров.

    Припомняме, че тази година средствата за разкопките са осигурени изцяло от местната власт в Кърджали, понеже Министерството на културата спря субсидиите за Перперикон.

    БНР Радио Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини