Кърджали отбеляза Денят на сухопътните войски с преглед на маршовата песен

По повод 19 ноември – Ден на Сухопътните войски и 129 години от Сръбско – българската война, днес пред Паметника на освободителите в градската градина на Кърджали се проведе преглед на строевата /маршова / песен с участието на ученически блокове от средните училища в града и демонстрация на хватки на военнослужещи от военното формирование 52740 град Хасково. Честването е организирано от регионалния инспекторат по образование в Кърджали, община Кърджали, Военния клуб и поделението в града под Богородица, както наричат още Хасково.
Участниците в тържеството поднесоха венци и цветя пред Паметника на освободителите.
Слово пред присъстващите в градската градина произнесе началникът на военния клуб Николай Ръжев. „На 18 срещу 19 ноември 1885 година българската войска, по-малобройна, по-зле въоръжена, в героична битка при Сливница, решава победният изход от Сръбско-българската война. Война започната от Сърбия, с цел да се попречи на съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този ден е избран за празник на сухопътните войски”, припомни Николай Ръжев. Той начерта и стратегическите задачи, които стоят пред българската армия днес. А в края на словото си поздрави по случай празника всички военнослужещи в сухопътните войски от поделението в Хасково, както и всички резервисти.
В преглед на строевата /маршова / песен с участието на ученически блокове участваха само две училища от Кърджали – ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „П. Р. Славейков”. Регламентът представен от заместник-началник щаба на поделението в Хасково кап. Георги Георгиев, включваше изпълнение на песен и маршировка на место и отново изпълнение на песен, но този път в реален марш. Журито, оценяващо представителните ученически блокове, бе председателствано от кап. Георги Георгиев. Първи се класира представителния блок на „Славейков”, а втори – този на ГПЧЕ „Христо Ботев”.
Кулминацията на тържеството бе демонстрацията на хватки с оръжие на професионалните военнослужещи от хасковското формирование. След което честването на 19 ноември – Ден на Сухопътните войски и 129 години от Сръбско – българската война, се премести пред Военния клуб, където под формата на Ден на отворените врати бе демонстрирана част от въоръжението и бойна техника на въоръжение в Българската армия.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини