Селски училища мерят сили с школата в Кърджали по работа с деца от малцинствата

Представяне на проектите

Училищата в Миладиново и Конево мерят сили с школата в Кърджали по печелене на проекти за работа с деца от малцинствата.  Безпорен фаворит е ОУ „Хр.Ботев“ от село Миладиново. По стъпките му върви и ОУ“Гео Милев“ от с.Конево.  Двете школа защитиха проекти пред Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН.  В тях те ангажират деца от различни етноси в разнообразни форми на взаимно опознаване.  В забавните дейности са привлечени и родителите.

Известни са усилията на СОУ“Хр.Ботев“ да бъдем водещи не само в община Кърджали, но и в областта. Залите ни са оборудвани със съвременни технически средства, столът е модерен, имаме унишформи,вече сме и със закрит спортен комплекс.  Важното е ,че сме с едни гърди пред другите училища в защитаването на проекти,като „Училищната територия и учениците“,  “Училище без отсъствия“,  “Училище на две скорости“ и много други. Това сподели по време на презентация на проектите директорът на школото Байрам Юсеин. Той каза,че колективът му се раздава до край и в момента е спечелил още два проекта:“Нашето бъдеще в нашите ръце“ и „Искам ,знам и мога“. Основна цел е да се подържа интересът на децата към училището, да се ограничат отсъствията,да се намали агресията. Акцентът се поставя към приобщаването на ученици от ромския етнос. Работи се срещу рисковете от ранното забременяване.  За това се привличат и родителите.  Те са съпричастни на заниманията на децата в клубовете „Млад кулинар“,“Лечител“,“Сръчни ръце“. В ателието „Искри край огнището“ се събират приказки, гатанки, легенди на различните етнически общности в региона. Те намират място в ателие „Художествено слово“ и драмкръжока. Специалисти от Софийския университет обучават децата.

В ОУ“Гео Милев“ в Конево наблягат на равните възможности за качествено образование. Родителите са с ниска степен на грамотност и целта е те да мотивират децата си да ходят на училище. Набляга се на изложби на занаяти. Има секция „Театър“,секция „Приложни изкуства“, секция „Футбол“.

Трите проекта ще приключеат през май 2015 г. Тогава учители,родители и ученици ще посетят родното място на Христо Ботев-Калофер и Етъра.

Средствата които държавата ще отпусне са на стойност 90 000 лева. Включени са близо 200 деца.Голяма част от тях са от ромски произход. Десетки са и родителите включени в проектите. Партньори са Регионалната здравна инспекция в Кърджали,Българския туристически съюз и Драматично-кукления театър.

Георги Кулов

Творчеството на децата
Рисунка на Настрадин Ходжа
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    анонимен
    0 0
    12:21, 19 ное 2014
    Браво на всички учители от Миладиново. Така учениците ни няма седят по цял ден на компютрите. Ще са ангажирани в дейности, а нашите деца са жадни за това.Успех на училището!
  • 2
    Ан
    анонимен
    0 0
    12:23, 19 ное 2014
    Децата ни участват в различни дейности. Благодарни сме на цялото ръководство на училището. Да сте живи и здрави. Щастливи сме, че децата ни са във ваши ръце.
Последни новини