Местан: ДПС ще се въздържи от подкрепа за актуализацията на бюджета

"Няма спор по необходимостта от актуализацията на държавния бюджет. Политическият спор е за параметрите му". Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан. И добави: "ДПС ще се въздържи от подкрепа за актуализацията на бюджета. Ще се въздържим от подкрепа, защото, когато с един акт страната ни ще влезе в свръхдефицит, дължим истината на гражданите за КТБ. Не може да се емитира дълг от 3 млрд. без да сме казали защо и без политическа отговорност".

„Ако днес имахме програма, единствено с по-оптимистичните приходи, заложени в предишния кабинет, нямаше да вкараме страната в режим на свръхдефицит. Политическата отговорност се носи пред избирателите и ние я понесохме. България за трети път влиза в режим на свръхдефицит с много тежки последици за макроикономиката. Точно затова казваме, че дебатите днес са дебати за КТБ отново“, заяви Местан.

"Когато говорим за КТБ само смирение не е достатъчно, необходим е тежък катарзис, като политическа и наказателна конкретна отговорност, защото е засегнат значим публичен интерес. Да не заблуждаваме обществото и да кажем, че гарантираните влогове на вложителите в КТБ, които са български граждани, но част от българските граждани, ще се изплащат с данъците на всички български граждани. Това ще се случи, защото трябва да се случи. Такъв е законът", каза още Местан.

"Не можем да се правим, че нищо не се е случило. Настояваме за ясна политическа и наказателна отговорност на основата на безспорно установената истина. По отношение на КТБ няма такова нещо като света вода ненапита", посочи Местан.

Лидерът на ДПС припомни, че 5 редовни и 2 служебни правителства се разполагат в периода на възникване и набъбване като гъба след дъжд на това нещо, което днес трудно бихме определили като банка. Не е било непорочно още самото зачатие през 2000 г., това е било възмездно, възмездността се проявява едва днес под формата на месечни тлъсти семейни хонорари, наеми и прочие. Кой от тези хонорари било за консултантски услуги или други, е с адрес ДПС, за да се облъчи публичното съзнание упорито и систематично с внушението за КТБ като банката на сараите. Искаме да знаем истината", настоя Местан.

"Не искаме нища друго, затова и внесохме закон, който има за цел да свали банковата тайна и да разкрие всички обвързаности на публични фигури с тази банка, не искам да чувам аргументи за банков тайна, защото, за да я има, ни трябва банка, оказа се, че май нямаме банка, а по-скоро пирамида", каза той.

Местан подчерта, че ДПС е готова да приеме предложение за законопроекта Цонев-Пеевски. "Дори истината да уличи ДПС, ще поемем отговорността си, но ако се окаже, че тя е банка на други политически сили, те също трябва да са готови да понесат отговорност, а не да се крият зад удобни митологеми. Нямаме проблем с истината, а с митовете. В 43-ото НС ще ги разбиваме с езика на фактите", зарече се лидерът на ДПС.

"Казусът КТБ предполага първо да се вгледаме в себе си, преди да се опитаме да сведем този порок до една партия или една две персони. Проблемът е систематичен, този казус не е най-доброто основание за разгръщане на характеристиките между министъра на финансите от периода 2009 и 2013 и министъра на финансите по време на Орешарски. Ако ви е толкова мил този финансов министър защо не си го върнете от Москва, може би ще бъде полезен и за днешното управление", запита Местан.

"И двете първопричини поставят въпроса за политическа отговорност, а втората за КТБ и за наказателната отговорност на лица и институции. Ако днес имахме проблем единствено с по-оптимистичните приходи, заложени от предишния кабинет, нямаше да вкараме страната само по тази причина в режим на свръх дефицит, щяхме да говорим кои са били причините кабинетът да ни предложи подобни оптимистични очаквания за бюджет", добави той.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    иван райчев- гъбата
    5 -2
    18:43, 18 ное 2014
    Крайно време е тази партия да се заличи от България
Последни новини