Шефът на БНБ с оставка до седмица. Преглед на печата

Приемането на бюджета за 2015 г. и финансовото състояние на държавата са сред  водещите теми на вестниците в сряда.

„Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета.
"За" гласуваха 123 депутати, "против" - 42, въздържали се - 41 от общо 206 гласували депутати.
След повече от четири часа дебати законопроектът беше подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок Народните представители от Патриотичен фронт гласуваха „за" с изключение на един. Депутатите от БСП и Атака гласуваха против. 26 депутати от ДПС гласуваха с „въздържал се", а един - против. От ПГ на БДЦ също гласуваха с въздържал се." - в. „Труд".

„Със 123 гласа "За", 42 "Против" и 41 "Въздържали се" бе приет на първо гласуване проектът на министерския съвет, с който се увеличава бюджетният дефицит и се емитира нов държавен дълг, за да се посрещне недостигът в плащанията на поети ангажименти в сферата на сигурността, здравеопазването, земеделието, социалната сфера и др.
С 3 млрд. лв. ще бъде увеличен външният дълг, а ще бъдат пласирани държавни ценни книжа за още 1,5 млрд. лева. 3 милиарда са необходими за разрешаване на кризата в банковата система. По този начин бюджетният дефицит за годината ще достигне 3,7% от БВП, което вкарва страната в процедура по свръхдефицит според договорите ни с Европейския съюз.
По-рано днес на първо четене бе приета актуализацията на бюджета на НЗОК, който се увеличава със 100 млн. лева. Министърът на здравеопазването Петър Москов обеща реформи в системата, за да не се допуска повече изтичане на средства..." - в. „Стандарт".

„В проекта е предвидено увеличение на бюджетния дефицит до 3.7% от БВП или 2.992 млрд. лева, което носи риск за влизане на страната в процедура за свръхдефицит.
С актуализацията е предвидено да се осигурят 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. за социалното министерство, по 16.4 млн. за регионалното и за земеделието, 5 млн. за правосъдието и 10 млн. за ВСС, както и 3 млн. за Министерството на външните работи.
В мотивите си към законопроекта за актуализация е записано, че проблемът с недостига на финансиране е най-сериозен в Министерството на вътрешните работи заради промените в закона, с които се увеличават възнагражденията и социалното осигуряване на служителите, но без тези разходи да са били предвидени в държавния бюджет в началото на годината. 80 на сто от разходите на ведомството са именно за персонал...
Още в началото на дебатите от лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че депутатите на движението ще гласуват "въздържал се", въпреки че признават и отчитат необходимостта от актуализация на бюджета...
Лидерът на БСП и председател на парламентарната група Михаил Миков обяви, че депутатите от "БСП - лява България" няма да подкрепят проекта за актуализация, който променя философията на бюджета. "Продължава се политиката за подпомагане на пенсионерите. Само че на фона на тези 50 млн. лева се обосновава един свръхдефицит, който за нас е крайно неразбираем", заяви Миков.
В БСП смятат и че предвиденият нов дълг от 4.5 млрд. лв. ще натовари данъкоплатците.
Няма да подкрепим актуализацията, защото нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, който те трябва да връщат, обяви от името на "Атака" и Десислав Чуколов..." - в. „Дневник".

"Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения". Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след срещата си с премиера Бойко Борисов.
„Срещата с премиера беше да поеме към мен ангажимент, че ще ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе", обясни още министър Владислав Горанов.
"Има определени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване и някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година", каза още Горанов. На въпрос - кои ще са те Горанов обясни, че това ще се изяснява на по-късен етап. Той допълни, че пари ще бъдат спестени от административни разходи, които могат да бъдат отложени, спестявания от разходи за лихви, които плащаме от държавния бюджети и др. "От инфраструктурни проекти има много, в това число и от прословутата публична инвестиционна програма на предходното правителство, която е със съмнителна ефективност", коментира той.
"Каквото е било орязано сме го направили вече. Получих уверение , че ще имам подкрепа от министър-председателя за някои допълнителни спестявания, когато минем на условно казано "ръчно управление" на бюджета, ще излязат от отделни системи", коментира още Горанов..." - в. „24 часа".

„Финансовият министър преговаря с няколко чужди банки за 1.5 милиарда евро до края на седмицата
Банките, които биха отпуснали спешен заем на България, вероятно ще бъдат определени от финансовия министър Владислав Горанов до края на тази седмица.
В ненадейно свикано заседание вчера бюджетната комисия одобри проект на решение, според което Народното събрание ще упълномощи правителството да започне преговори за нов държавен дълг. Става дума за спешно осигуряване на заеми до 1.5 милиард евро (3 млрд. лева) до Нова година. Сумата е част от 4.5 милиарда външен и вътрешен дълг, който държавата смята да набере основно за покриване на бюджетния дефицит и за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. За целта Министерството на финансите готви синдикиран заем за около 1.5 милиарда евро от чужди банки. Вчера "Ройтерс" съобщи, че България може да получи ресурса от банкови колоси като Сити банк, Уникредит булбанк, Дойче банк и др.
Проекторешението, което е внесено от правителството и трябва да бъде гласувано в пленарната зала в парламента, на практика предвижда правителството да действа, без да чака актуализацията на бюджет 2014. Кабинетът може да подготви "поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, чийто размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 милиарда лева при условия на последваща ратификация." Както поясни финансовият министър Владислав Горанов, до края на годината държавата трябва да си осигури "значителна ликвидност" за покриване на бюджетния дефицит, за продължаване на ликвидната подкрепа за банковата система и за осигуряване на до 2 милиарда лева за своевременно изплащане на гарантираните влогове в КТБ".
Необходимите до Нова година средства ще бъдат отпуснати от банки, с които вече се водят разговори, потвърди министърът на финансите Владислав Горанов. "Графикът на предстоящите плащания от бюджета до края на януари 2015 година изисква наличието на този ресурс. В противен случай има опасност в някакъв момент държавата временно да изпадне в ликвидна криза", посочи той.
Чуждестранни банки, сред които "Ситигруп", Уникредит булбанк, "Сосиете женерал", Дойче банк и Ейч Ес Би Си, са проявили интерес да предоставят мостово финансиране на България, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Други кандидати за заема, който трябва да бъде договорен в идните две-три седмици, са "Интеса Саопаоло", БНП "Париба", Кей Би Си и Райфайзен банк. Според Ройтерс "Джей Пи Морган" и Банк ъв Америка може да вземат участие, като българското финансово министерство вероятно ще определи банките в края на тази седмица..." - в. „Сега".

Вероятността шефът на БНБ Иван Искров да подаде оставка също е сред темите на всекидневния печат.

„Шефът на БНБ Иван Искров вчера посети премиера Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет, с което подхрани слуховете, че се оттегля от поста. До края на деня обаче в Народното събрание не бе депозирана оставка. Темата на разговора в МС остана тайна. От БНБ само обясниха пред БГНЕС, че срещата била "работна". По-рано сутринта от ГЕРБ за пореден път призоваха цялото ръководство на БНБ да подаде оставка заради кризата с КТБ." - в. „Сега".

„Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров се е срещнал с министър-председателя Бойко Борисов днес, научи "Дневник". Той беше забелязан да излиза от служебния вход на сградата по обяд, но не коментира нищо пред чакащите го журналисти. От правителствената пресслужба коментираха, че нямат информация за срещата.
Искров се е срещнал с премиера за около половин час. Според източниците на "Дневник" срещата не е била планирана и не е вписана никъде в графика на министър-председателя, затова вероятно е поискана от самия Искров, а на нея е обсъждана обещаната оставка. 
В края на октомври пред депутатите от бюджетната комисия управителят на БНБ заяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) и има стабилност в управляващото мнозинство..." - в. „Дневник".

„До седмица дългогодишният управител на Българската народна банка Иван Искров ще подаде оставка. Като компенсация за предсрочното прекратяване на мандата той ще бъде избран за представител на България в международна финансова институция, съобщиха пред „Труд" източници от ГЕРБ.
В 12 часа вчера управителят на БНБ се появи на непланирана предварително среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тя е била по искане на гуверньора. След около 25 минути Искров напусна сградата в служебния си мерцедес, без да спре пред чакащите го журналисти. Според запознати на излизане от кабинета на премиера управителят на БНБ е бил видимо изнервен и е заявил, че няма да говори с медиите.
За наследник на Искров управляващите обсъждат няколко варианта. Според слуховете сред кандидатите е бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който беше сменен при кабинета „Орешарски". Той обаче отрече с него да са водени такива разговори.
„Никой не ми е предлагал, но дори и да ми предложат няма да се съглася", каза Димитров пред „Труд".
В оборот се завъртяха също имената на сегашният подуправител на БНБ Калин Христов и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вчера двамата не отговаряха на мобилните си телефони. По-нереалистични варианти за поста са други две имена, които се спрягаха вчера - на служебния министър на финансите Румен Порожанов и на Светослав Гаврийски, който бе управител на БНБ в периода 1997-2003 г., а сега е главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България".
Още в края на юли Борисов поиска оставката на Искров заради лошия контрол на БНБ над банковата система у нас, предизвикал кризата в КТБ. Преди седмица в същия дух се изказа и министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова призова отговорност за кризата с КТБ, чийто лиценз беше отнет наскоро, да понесе целият управителен съвет на БНБ начело с Искров..." - в. „Труд".

Всекидневниците продължават да следят и трусовете в управляващата коалиция.

„Зам.-министър на Корман Исмаилов породи напрежение в коалицията
Първа опасност пред кабинета. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заплаши вчера, че има вероятност да оттегли подкрепата си за кабинета "Борисов". Причината - зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, който е част от НПСД на Корман Исмаилов и Реформаторския блок. Симеонов отрече пред БНТ, че е поставил ултиматум до десет дни този зам.-министър да бъде оттеглен. Но потвърди, че е възможно да оттегли подкрепата си за кабинета.
"Към момента няма такова условие", потвърди и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. И заяви, че от партията нямат проблем с личността Орхан Исмаилов, който имал "безспорна професионална квалификация". "Имаме проблем с партиите, които са на етническа основа", заяви той..." - в. „Стандарт".

„Напрежението, което разлюля ПГ на Патриотичния фронт след ултиматума на Валери Симеонов да бъде отстранен зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, като в противен случай ПФ ще прекрати подкрепата за кабинета, обхвана и ГЕРБ, и Реформаторския блок. И вчера ВМРО запази дистанция, а лидерът на воеводите Красимир Каракачанов заяви, че до момента патриотите не са поставяли условие. Изказването на Симеонов било лично мнение.
Двамата с Валери Симеонов провели доста нервен разговор, след което се наложи Каракачанов да разяснява окончателната позиция на ПФ пред премиера Бойко Борисов. Лидерът на ВМРО отиде в Министерския съвет за среща с премиера, а след завръщането му в парламента се разбра, че ПФ няма да излиза с обща позиция по искането на НФСБ. По информация на "Сега" самосиндикалната акция на Валери Симеонов, поставил пред свършен факт Каракачанов и ВМРО, ще бъде туширана с общи усилия. Патриотите трескаво търсеха оправдание, което да не наложи Исмаилов да излиза от правителството. По предварителна информация ще го намерят в биографията на зам.-министъра - той е бил дълго зам.-шеф на ДКСИ, назначен от самия Борисов в първия му мандат.
Реформаторите нямат намерение да оттеглят назначения зам.-министър, стана ясно вчера. "Влакът със зам.-министрите вече замина", отсече Найден Зеленогорски от РБ. Лидерът на НПСБ Корман Исмаилов пък каза, че "няма сериозни аргументи Орхан Исмаилов да бъде оттеглен". На Радан Кънев пък му се наложи освен да гаси пожари при реформаторите заради разнобоя по конгресна линия, но и да изиграе ролята на парламентьор между

„Вълчев: Решенията се вземат от граждански съвет, не от Радан или Дюран Дюран
Ние само гледаме кой ще е началник на влак. Нека хвърлим две лопати кюмюр да тръгне този влак. Въпросът е, че това трябва да стане с взаимно съгласие. Така членът на "Движение България на гражданите" проф. Даниел Вълчев коментира суматохата и недоверието при реформаторите и избора на лидер на блока по bTV.
"Решенията за коалиционната политика на Реформаторския блок се вземат от разширения Граждански съвет на формацията. А не от едно лице. Било то Радан, Гроздан, Иван, Петкан, Дюран Дюран или който и да е. Ние трябва да започнем внимателно да си четем правилата, които сами сме приели и да ги спазваме", каза още Вълчев.
"Ние в момента, в РБ, сме в криза на правилата. Ние не работим по правила. Изпълнителният съвет не се свиква - по неизвестни за мен причини. Част от колегите от ДСБ считат, че този орган не работи и не трябва да работи. Трябва да изясним и какъв е съставът на Гражданския съвет - защото много хора го напуснаха, а други се присъединиха", смята Вълчев.
"Задължително трябва да се проведе съюзен конгрес на РБ през следващата година. Правилата за този конгрес - за неговото свикване, квотите, начина на избиране на хората, дневния ред, трябва да бъдат изработени от Изпълнителния съвет на РБ. Изпълнителният съвет обаче от лятото не заседава, тъй като Радан Кънев в едно свое прословуто писмо каза, че има висока степен на недоверие между партиите", заяви той..." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    12
    123
    4 0
    09:11, 19 ное 2014
    Вместо да му извадят очите,му изписват веждите.Типично за БГ.Гарван,гарвана око не вади.
  • 2
    12
    123
    3 0
    09:14, 19 ное 2014
    Само дето народа ще мизерства и ще плаща,други да се величаят.Що ли се надяваме,че нещо ще се промени.Кой ли е платил за 25 г. разсипничество?
  • 3
    Ок
    окраден
    3 0
    12:41, 19 ное 2014
    Какъв пост бе господин Борисов? Не ни разочаровай. Този е за доживотен затвор и конфискуване на имуществото до трети братовчед. Така ли не разбрахте, че той е или тотално бездарен и най-наглия крадец. Задържа ми 5 месеца неправомерно спестяванията и се подиграва със законите. Ми направете си го финасов министър за да е пълна подигравката с 500 000 окрадени българи. Ще си направим партия на окрадените от искровци и ще спечелим извънредните избори за парламен, които твърдо се очертават за месец април догодина.
Последни новини