Направиха първа копка на пътната връзка за Маказа

Първа копка за изграждането на пътната връзка на Момчилград с трасето за Маказа направиха вчера край момчилградското село Градинка. След изграждането на отсечката разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа" ще бъде скъсено с над 10 км.

На официалната церемония за строителството на пътна връзка присъстваха народните представители от ДПС Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости на Момчилград. Началото на строителните дейности даде кметът Акиф Акиф, който облече работно облекло и сложи каска, а след това счупи бутилка шампанско в строителния багер. Заколен беше и курбан за здраве и берекет, споделен с жителите на околните села.

„С откриването на международното трасе за Маказа и след приключването на строителните дейности по изграждането на новата пътна връзка, ние ще отключим изцяло нашите врати за инвестиции от Гърция. Община Момчилград е сигурно място за инвестиции и сме готови за всякакви компромиси, стига да бъдат разкрити нови работни места“, заяви кметът на Момчилград.

По думите му през изминалия програмен период 2007-2013 г. са били защитени проекти, които вече разкриват своя потенциал и осигуряват добър стандарт на живот за местните жители. „Със санирани училища и детски градини, построени спортни съоръжения и пътища се промени градът, промени се животът на съгражданите ни“, каза при откриването на строителството на обекта той.

Народният представител Ердинч Хайрула и бивш кмет на Момчилград пожела успешен старт на мащабния проект и безпроблемно завършване в срок на строителните дейности. Той изрази надежда за успешно разработване и релизиране на още повече европейски проекти спрямо предходния програмен период, които да допринесат за развитието на общината и региона.

„Обликът на община Момчилград се променя с всеки изминал ден, а градът и селата се превръщат в по-добри места за живеене. След изграждането на пътната връзка за Маказа вярвам, че тук, в Момчилград ще има нови инвестиции. Новото трасе неминуемо ще спомогне и за развитието на съседните общини“, отбеляза Мустафа Ахмед.

Новата пътна връзка ще бъде изградена от кръговото движение на входа на Момчилград и ще се свърже към международния път с премостване на река Върбица към село Градинка. Пътното платно ще е с ширина 7 м, като ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът над река Върбица ще е с дължина 168 м и ширина – 11.50 м. С триклонно пътно кръстовище ще се свързва с международното шосе. Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини