Растенията помощници срещу вредителите в градината

    Стремежът към все по-здравословен начин на живот връща хората към възможността сами да произвеждат повечето от плодовете и зеленчуците, които консумират. В днешно време обаче насекомите и вредителите са толкова приспособени към препаратите за обработка на почвите, че трябва да си истински упорит, за да се справиш с тях. В същото време, въпреки безспорната ефективност и бързо действие химическите препарати, те имат изключително негативно въздействие върху нашето здраве, защото токсични вещества, които съдържат, при поглъщане, вдишване или допир, могат да предизвикат алергични реакции или отравяния.

    Затова градинарите все по-често се връщат към традиционното справяне с вредителите и насекомите и опазването на растенията от тях, просто като използват ароматни растения и цветя. Някои от начините, как те действат са добре познати от градините на нашите баби, до други съвременните градинари стигат сами, като правят различни експерименти.

    Така наречените растенията-репеленти, обикновено са невзискателни и се отглеждат лесно. Най-общата прилика между тях се свежда до предпочитанието към слънчевите изложения и леките почви. Голяма част от тях имат още едно безценно качество – да привличат полезни насекоми-опрашители. Най-добрите помощници в градината са:

    Босилек (Ocimum basilicum) – добре познато растение с широко приложение в кулинарията. Способност да отблъскват насекомите имат всички сортове, особено тези с лимонов и канелен аромат. Засят в близост до доматите в зеленчуковата градина, успешно ги предпазва от вредители и подпомага правилният им растеж.

    Монарда (Monarda didyma) – растението е известно под наименованието див бергамот. Цветето е топлолюбиво и се отличава с красиви, едри и екзотични цветове. Гони успешно комарите и привлича пчелите.

    Непета (Nepeta mussini) – позната под наименованията котешка мента и коча трева. Непета (Nepeta mussini)Отблъскващото си действие дължи на високото съдържание на непелактон, който е почти десет пъти по-силен от основните съставки на синтетичните инсектициди. Силният ѝ аромат гони надалеч комари, хлебарки, гъгрици, кърлежи, хлебарки, бълхи, мишки и плъхове, а привлича пчелите.

    Розмарин (Rosmarinus officinalis) – отблъсква вредителите (комари, мухи и оси), Розмарин (Rosmarinus officinalis)но само през периода на цъфтеж. Той е топлолюбиво растение и изисква допълнителна защита от ниските температури през зимата.

    Тагетес (Tagetes) – високоефективен срещу почти всички вредители. Съдържа пиретрум и тертиенил, чието действие се съчетава с това на специфичния му аромат. Тагетес (Tagetes)Особено ефективен е при засаждане между културите в зеленчуковата градина. Не се препоръчва поставянето на букет от тегетес на масата за хранене, защото обагрените му в жълто и оранж цветове привличат силно пчелите и осите.

    Мента (Mentha piperita)Мента (Mentha) – отблъскващо действие имат стъблата, листата и цветовете на всички сортове – диви и култивирани. Най-ефективен е дивият полски джоджен (M.spicata), който е с най-високо съдържание на ментолово масло. Отблъсква оси, хлебарки, мравки, молци, листни въшки, бълхи и полски мишки. За предпазване от комари се препоръчват натривки с листа по кожата.

    Чесън (Allium sativum)Чесън (Allium sativum) – ароматните вещества, които съдържа гонят почти всички насекоми и вредители. Предпазва някои зеленчукови култури (зеле, моркови, картофи, патладжан, чушки, домати) и плодни дръвчета от вредители. Не се препоръчва засяването му в близост до салвия, магданоз, боб и грах.

    Маточина (Melissa officinalis)Маточина (Melissa officinalis) – приятният ѝ аромат има силно отблъскващо въздействие върху жилещите насекоми.

    Невен (Calendula) – съдържа пиретрум, който ефективно отблъсква комарите, листните въшки, вредителите по доматите, зелевата пеперуда, сляпото куче и поповото прасе. Той е много ефективен в борбата с белокрилките и нематодите по ягодите и зеленчуковите култури.

    Босилек (Ocimum basilicum)Босилек (Ocimum basilicum) – добре познато растение с широко приложение в кулинарията. Способност да отблъскват насекомите имат всички сортове, особено тези с лимонов и канелен аромат. Засят в близост до доматите в зеленчуковата градина, успешно ги предпазва от вредители и подпомага правилният им растеж.

    Агератум (Ageratum)Агератум (Ageratum) – красивото синьо-виолетово пухче, което украсява градините от началото на пролетта до късните есенни слани, пропъжда далеч комарите. В естествените си местообитания, растението е многогодишно, но при нашите климатични условия вирее като едногодишно. Отблъскващото си действие дължи на веществото колмарин. Растението е силно светлолюбиво, но за разлика от останалите растения-репеленти, с неговите листа не се правят натривки по кожата, заради токсините, които съдържа.

    Хризантема (Chrisanthemum)Хризантема (Chrisanthemum) – кралицата на есенната градина е не само красавица, но и най-мощният биорепелент. Съдъжа пиретрум и отблъсква почтивсички летящи насекоми: листни въшки, акари, кърлежи, скакалци. В биоземеделието, за защитата на овощните и зеленуковите насаждения от вредители, се използва воден извлек от цветовете ѝ.

    С летящите насекоми много успешно могат да се справят индришето, мушкатото, лайката, космосът и латинката. От листните въшки и акарите можем да се оттървем с помощта на копър или кориандър. Риганът и чесънът могат успешно да се справят с голите охлюви, листните въшки и ябълковия плодов червей.

    При планиране на градината, отделните растителни видове могат да се съчетаят по начин, който да им осигури взаимна полезност. Целината и мащерката, засяти в близост до зеле или карфиол, ги предпазват от гъсениците на зелевата пеперуда. Със същият ефект е близостта на ригана до броколите.

    Най-добрата защита на френското грозде от ръжда осигурява съседството му с бял пелин. Пелинът пропъжда много от неканените гости в градината: зелева пеперуда, молци, бълхи и бръмбари, но може да бъде отглеждан само като гранично растение, тъй като голяма част от културите не понасят съжителството близо до него.

    Лайката не само се справя отлично с вредителите по зелето и лука, а и стимулира правилното им развитие.

    Едно от най-благоприятните съжителства е между царевицата и краставицата. Царевицата предпазва от спаружване и засушаване краставицата. В отплата краставицата гони вредителите, които я нападат. Чудесно е и триото царевица, тиква и боб. За ползите от отглеждането им заедно са знаели още древните индианци. Репичките в лехите с краставици, пъпеши или тикви ги предпазват от нашествието на бръмбари.

    За предпазване на картофите и патладжаните от колорадски бръмбар е достатъчно засаждането на фасул в междуредията.

    Морковената муха може да бъде прогонена, ако в лехите с моркови се засадят няколко стръка магданоз или лук. Друго удачно съчетание е това на лук и моркови. Лукът спасява морковите от вредители, тъй като отделя веществото алицин, което притежава инсектицидно и фунгицидно действие. 

    Засаден между ягодите, магданозът прогонва охлювите, които нападат сочните им плодове.

    Освен сигурен страж срещу нашествениците в градината, някои съседства подобряват и вкусовите качества на културите. В почвата, около коренчетата им се развиват микроорганизми, които способстват за по-пълноценно усвояване на минералните вещества. Такова е съжителството между репички и латинка, мента и картофи, магданоз и домати.

    Количеството на витамин С в листните зеленчуци се повишава значително, ако в близост до тях се отглеждат чесън или хрян.

    Наред с доказано добрите партньорства между растенията, има и такива, които които си влияят неблагоприятно. При тях едната от културите изсмуква почвените ресурси, подходяща за другата и възпрепятства нормалното ѝ развитие. Такива са: босилек-краставица и зеле-домати. 

    Ако засадите в близост краставици и картофи, краставиците ще дадат реколта, но с лошо качество. Непоносимо е и близкото съседство на домати и царевица. 

    За да се ограничи появата на вредители в градината е добре да засаждаме растения от един и същ вид в малки групи или по-къси редици. Когато между тях се разположат подходящи билки и цветя се получава общност, в която растителните видове взаимно се предпазват от вредители и подпомагат развитието си.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ако пре3 времето на СОЦА когата имаше ИНТЕНЗИВНО земеделие чакахме тия растения да се борят с вредителите по културите които се сееха и засаждаха за една година нямаше да има жив българинс Щяхме да измрем от глад Сега това може и да е възможно щотои -------няма земеделие

    Случаен виц

    Последни новини