Хакиф Емин: Ще настоявам да има национален младежки омбудсман

"Ще настоявам да има национален младежки омбудсман, а 3-годишният задължителен стаж при постъпване на работа за новозавършилите специалисти да отпадне.

Кърджали. "Ще настоявам да има национален младежки омбудсман, а 3-годишният задължителен стаж при постъпване на работа за новозавършилите специалисти да отпадне. Това заяви общественият посредник на Кърджали Хакиф Емин. По думите през последните 1-2 години все повече млади хора го търсят за съдействие. На много срещи ученици от последните гимназиални класове, студенти и млади специалисти споделят, че изпитват страх за бъдещето си.

„Пред тях с особена острота стои въпроса за професионалната им реализация. Казват, че често изискването за 3-годишен стаж при постъпване на работа е пречка да започнат, защото не рядко конкурсите са предрешени. Това ги демотивира и те поемат пътя или към големия град, или за чужбина", коментира още Емин.

В тази връзка на предстоящата националната годишна среща на обществените посредници той ще направи предложение това изискване да отпадне, защото се получава един омагьосан кръг.„Нека се има предвид при кандидатстване за работа, но да не бъде задължително условие", мотивира се още омбудсманът на Кърджали. Той е убеден, че в някаква степен така ще се реши и проблема с младежката безработица в България.

„На младите трябва де се даде шанс, особено на тези, които са инвестирали сериозно в образованието си и в повишаване на квалификацията си. Когато усетят, че има грижа за тях, че имат перспектива в професията, не биха тръгнали веднага да берат малини и ягоди в Испания и Англия", убеден е общественият посредник Хакиф Емин.

Той се обявява за по – категорична защита правата на младите хора, едно от които е правото на труд. Според него в екипа на националния обмудсман трябва да има и младежки омбудсман.„Това няма да е прецедент.Такива примери има в Швеция, в Тюркменистан, в Азербейджан. Още повече, че в последните години говорим за обществен защитник на гражданите в сферата на здравеопазването, в електроразпределлителните дружества, защо да няма и национален младежки омбудсман", посочва Хакиф Емин.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини