Половин България под вода в деня на Съединението. Вестниците в неделя

Наводненията в страната и тежките последици от тях са водещата тема за неделните вестници.

„Денят на Съединението на България бе помрачен - половин България е под вода, трима души се удавиха в Бургаско. Най-пострадали са областите Бургас, Стара Загора и Хасково, където в част от общините е обявено бедствено положение, а материалните щети тепърва ще се изчисляват, информира Дарик.
Пожарникари, спасители и полицаи извършват спасителни и аварийни дейности в над 70 населени места. До момента са евакуирани над 80 души и са изведени частично хората от 5 населени места. Два язовира - над селата Странско и Тракия, са скъсали диги. В спасителните дейности участват и 2 хеликоптера, предоставени от Министерството на отбраната, както и военно подразделение от Стара Загора...
176 литра на квадратен метър дъжд се изляха над Бургаско за по-малко от 24 часа. Две жени и един мъж се удавиха в потопа..." - в. „Труд".

„Основни пътища в Бургаско бяха залети и останаха затворени през деня, след като реките преляха. Има наводнени къщи. В ранния следобед дъждът отслабна и обстановката, макар и бавно, започна да се нормализира...
Две жени и един мъж загинаха досега във водната стихия в Бургаска област.
Недялка Русева, на 63 години, беше намерена още сутринта удавена в автомобила си на пътя Бургас - Созопол, в района на местността Отманли. Тя е била затисната в купето, съпругът й е бил спасен от присъствали на инцидента.
По-късно беше съобщено, че е открито тялото на обявената първоначално в неизвестност Камелия Желязкова, на 21 години. Тя е била открита на спортната площадка в парк "Росенец", уточни МВР..." - в. „Дневник".

„Жертвите от страшния потоп, който заля Бургас и Южното Черноморие вече станаха три...
Спасителите са открили тялото на 27 годишен мъж. Той се е удавил в района на село Ясна поляна, община Приморско. Той е работил като пастир и е нощувал в каравана. Работодателят му е подал сигнал, че е изчезнал в около 13.00 часа на обяд. Екип спасители веднага са потеглили към района и след няколкочасово претърсване са открили удавения мъж. Пастирът най-вероятно е бил завлечен снощи заедно с караваната от придошлата река. Тялото му е открито в покрайнините на село Ясна поляна преди около час.
Мостът по пътя Ясна поляна - Веселие е със силно нарушена конструкция и не може да се минава по него, съобщи кметът на Приморско Димитър Германов. В спасителните операции по измъкване на бедстващи хора са се включили участниците от офроуд състезанието, което трябваше да се проведе в Приморско, но бе отложено заради наводнението..." - в. „Стандарт".

„Община Бургас обявява понеделник за ден на траур в памет на двете жени, станали жертви на потопа в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината.
Недялка Толева на 69 години и Камелия Желязкова на 21 години са пътували по главния път Созопол - Бургас, когато автомобилите им са били залети от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд.
За по-малко от 24 часа са се излели 176 литра на кв. м. По времето на водната стихия, около 2 часа след полунощ на главния път са се преобърнали още няколко автомобила. Двама мъже - Николай Кирилов и Николай Грудев са спасили няколко човешки живота, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред Общински съвет.
Планираните спортни и културни събития в събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията в понеделник, а флаговете на пл. „Атанас Сиреков", както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина..." - в. „24 часа".

„БЧК спешно активира кампанията за набиране на средства на кратък номер 1466
Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения. Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в България вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от ново възникналите наводнения в страната.
„БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности", заяви шефът на организацията Христо Григоров.
Екипи на БЧК за реакция при бедствия оказват помощ в пострадалите райони. На пострадалите БЧК предоставя най-необходимото - вода, храна, спални комплекти и одеяла. Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда.
Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната)..." - в. „Сега".

Всекидневниците отделят подобаващо място и на честването на 129-ата годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Датата 6 септември 1885 година с право се нарежда сред онези знакови дни в националния ни календар, които винаги ще ни обединяват и вдъхновяват в усилията ни да изградим и съхраним свободна, обединена и демократична България". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в тържествената заря-проверка в Пловдив по случай 129-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
В словото си на площад „Съединение" в града държавният глава отбеляза, че преди 129 години нашите предци са били водени от „едничкото желание да видят родината си единна". „Те, обединени в стремежа да съградят държава, достойна да реди собствените си дела, загърбиха личните си амбиции и спокойствие, противопоставиха се на Великите сили", заяви президентът. По думите на Росен Плевнелиев, с обединението и делата си българите са показали „политическа зрялост, железен характер и най-вече синовна отговорност към интересите на несправедливо разделената тогава българска нация".
„Съединението на Княжество България с Източна Румелия е първият самостоятелен държавнически акт, с който народът ни доказа преди 129 години, че младото българско княжество заслужава своето достойно място на картата на света", заяви президентът.
Държавният глава отбеляза и „блестящите битки на бойното поле и важните победи на дипломатическата маса", които са белязали обединението на разпокъсаните от Берлинския договор земи, населявани с българи. „Цената, която плати младото княжество, за да защити постигнатото, бяха свидните жертви, паднали във войната на генералите срещу капитаните. Нека днес сведем глава и пред техния подвиг", заяви в словото си президентът. Държавният глава призова във времена на изпитания никога да не забравяме, че „Съединението прави силата" и че ние самите сме творци на собственото си бъдеще.
„Уроците по родолюбие от решителните дни на 1885 година ни карат основателно да се гордеем, че сме народ силен и смел", заяви президентът. „Ако потърсим съвременните измерения на българското обединение, можем да ги открием в светлите примери на гражданска доблест, на човешка взаимопомощ", заяви президентът и изтъкна „човещината и грижата за ближния", която българите показаха в природните бедствия, сполетели страната ни. „Вярвам, че ако нашите предци можеха да видят стореното от хилядите доброволци, да усетят съпричастността на целия ни народ с изпадналите в беда, щяха да разберат, че техният пример е намерил добра почва във времето", категоричен беше държавният глава..." - в. „Труд".

„На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.  Това става след като  Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.
На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: "Съединението прави силата"... - в. „Дневник".

Предизборната кампания също е сред най-отразяваните теми.

„Президентът Росен Плевнелиев призова политиците за смирение и позитивна предизборна кампания. "Днес вече добре знаем кой срещу кого е и срещу какво е, кой с кого не би се коалирал, очернен е всеки опонент. Призовавам политиците към смирение и позитивна кампания кой за какво е, кой какво ще обещае и свърши в интерес на народа", заяви Плевнелиев.
„В стартиралата предизборна кампания, политиците отново ще се състезават за доверието на избирателите. Различното е, че тази кампания се провожда във втора година на тежко партийно противопоставяне, нестабилност, остри политически сблъсъци, а не сблъсък на идеи и концепции", каза още президентът..." - в. „Сега".

„Миков: Хората трябва да живеят еднакво добре и в големите, и в малките селища
България не може да се дели на малки и големи населени места, всички трябва да се развиват и хората да живеят еднакво добре. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в Неделино, съобщиха от пресцентъра на партията.
Миков приветства участниците във Втория балкански фолклорен фестивал...
„България е богата с различни хора, с различни етноси,с различни религии. Балканите сме богати с различните етноси и религии и трябва да махаме границите на Балканите, нещо което Неделино прави успешно с фолклорния фестивал, което е нашето национално богатство", заяви от сцената Миков. Лидерът на БСП подчерта, че приоритет за социалистите ще бъде довършване на пътя Неделино - Крайна - Долен, което ще позволи бърза връзка на общината с Гърция през „Маказа". „Нашето правителство даде начало на строителството", припомни Миков и добави, че ще държи лично да се построи хубав и модерен път. „С откриването на минералната вода в Неделино инфраструктурата трябва да се развива, за да привличате туристи и да расте икономиката", каза още председателят на левицата..." - в. „24 часа".

„Целта пред коалиция „ДЕСНИТЕ" е достойно място на България в ЕС
„Ние направихме кардинални реформи в България и това ни отличава, а не тупането по гърдите. Три правителства след нас се движеха по инерция. Решихме да се завърнем отново, защото имаме амбиции заради децата на България." - заяви председателят на коалицията д-р Илко Семерджиев. Той припомни, че коалицията е създадена само преди месец и в нея няма политически егоизъм, а фактът, че гражданско лице като него е председател, е един силен знак за това...
„За мен е особена чест да бъдем тук, на това историческо място, чиито основи по проектите на Колю Фичето е поставил пра-пра дядото на великотърновския инженер, общественик и кандидат в нашата листа - инж. Николов. Ако това беше само началото на кампанията за 43-тото Народно събрание, щях да се чувствам малко неловко. Смятам обаче днешното събиране за начало на общия ни път напред, а този път се простира далеч отвъд хоризонта на едни избори", каза Мария Капон, водач на великотърновската листа на коалиция „Десните". За представяне на водачите на листите беше избрана сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание"... - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини