Кърджали кандидатства за статут на 7 археологически паметници

Община Кърджали е кандидатствала за статут на 7 археологически недвижими ценности пред Министерството на културата, а това са средновековните крепости Вишеград, Харман кая, Моняк, късно античната и средновековна крепост при устието на река Боровица, златните рудници край с.Стремци и пещерата Утроба. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова. По думите й на територията на област Кърджали има регистрирани над 400 археологически недвижими културни ценности. От тях процедурата за статут, граници и режим на ползване са преминали само пет - Перперикон, средновековният манастир във Веселчане, Ада тепе, Дяволски мост и Орлови скали.
„Без преминаването на тази процедура съответните културни ценности не могат да получат акт за собственост - нещо задължително, за да може съответната община, на чиято територия са ценностите, да прави постъпки за социализирането им, да търсят финансиране за това, да кандидатстват по различни европейски и национални проекти”, коментира Коджаманова. По думите й целта е по-голям брой недвижими културни ценности със съответните качества да бъдат превърнати в туристически обекти и когато дойде туриста да види Перперикон той да бъде изкушен от богатството на региона и да остане няколко дни в Кърджали.
„Това има и икономически ефект, защото означава работа за хотелиери, ресторантьори, това значи и възможност за инициатива на жители от най-близките населени места до обектите. Така културния туризъм може да се превърне в реален двигател за развитие на икономиката”, каза Коджамантова.Според нея обаче процедурата е твърде тромава като се започне от кандидатстването пред културното министерство, сформиране на междуведомствена комисия, която от своя страна има правомощията да определи статута, границите и режимите на ползване на недвижимите културни ценности. „Надявам се през 2015 г. процедурата да бъде отпушена поне за една част от паметниците, за да може да се кандидатства за финансиране по всякакви възможни проекти”, каза още Даниела Коджаманова.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини