Захариева: Не трябва да има натиск за оставка на Искров

Екатерина Захариева коментира, че по закон решението на управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка е лично и според нея натиск не трябва да има.
Вчера лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков заявиха, че трябва веднага да се смени целият УС на БНБ, или най-малкото управителят и подуправителят.

Служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева напомни пред bTV, че законът постановява, че единствено управителят на БНБ сам може да се откаже от поста.

"Ако надзорът не е извършван както трябва, отговорността дали е на Искров, или на целия УС на БНБ, трябва законът да каже. По закон хората, които са извършили престъпленията, трябва да носят отговорност. Този въпрос го решава съдът и прокуратурата. Искров е готов да докладва какво става и след като го изслушат, тогава да се решава. Искров заяви, че още в първия ден на НС е готов да внесе доклад за КТБ", заяви Захариева.

На 22 юли, малко повече от 2 седмици преди разпускането на 42-ото Народно събрание, Иван Искров обяви в писмо до председателя на парламента, че е готов да подаде оставка.

Вицепремиерът Захариева отново каза, че за КТБ трябва да се наемат външни специалисти.

По думите й, ако действително има "дупка" от 4.2 млрд., проблемът е сериозен.
Миналата седмица одитът на КТБ показа, че кредитният портфейл на КТБ възлиза на 5.335 млрд. лв. Обезпечението към него е едва 13%, а обезценката на активите е над 4.2 млрд. лева.

"Със сигурност не с всичко е купено лично имущество, очевидно има имущество, което може да донесе средства. Ако банката може да бъде спасена, не може това да става с нашите пари. Трябва да се търсят къде са отишли парите и от там банката да бъде спасявана", коментира служебният вицепремиер.

По повод съставянето на ново правителство според нея е необходимо да се даде достатъчно време за съставяне на новото правителство, за да се разпишат коалиционните споразумения.

Захариева каза, че пари за подготовка на пътищата за зимата няма.

"Още когато влязох в министерството, парите бяха изхарчени на 88%", коментира тя.

Тя напомни, че заради взетите пари от министерствата в края на мандата на предишното правителство (заради актуализиацията на бюджета на НЗОК - бел.ред) нямало пари и за поддръжка на пътищата.

За откъснатия наполовина път към Банско, вицепремиерът добави, че и за него няма пари в бюджета.

"Търсим средства и се надявам тази сряда МС да реши да отпусне поне 600 000 лева, за да се направи най-необходимото за укрепване на пътя. В момента се правят геодезическите проучвания", обясни Захариева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини