Изкупуването на тютюна в Кърджалийско закъснява

Търговските дружества бавят старта на кампанията за изкупуването на ориенталските тютюни в Кърджалийска област, стопани настояват за по-високи цени, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Всяка година 6 фирми се включват в пазара на сортовите групи ориенталски тютюни. Плевенската "Булгартабак" е първата фирма, която стартира срещи със стопаните по места и от днес вече подписва договори за изкупуването на балите, и продължава срещите по места с тютюнопроизводители. "Кърджали табак" обаче съзнателно забавя старта на кампанията, макар договорите да са сключени още през пролетта, заяви изпълнителният директор Юмер Юмер. Според него изкупуването ще започне не по-рано от края на ноември или началото на декември. Дъждовното лято удари поминъка на производителите, качеството на суровия тютюн е много ниско, има стопани, които все още берат зелени листа от нивите и сушат низите с отоплителни печки, коментира Юмер. Все още не може да се посочат прогнозните количества, които дружеството ще изкупи, нито можем да определим цени за килограм суровина, технолозите тепърва започват обиколки и огледи, допълни той.
Днес обаче "Плевен БТ" започна сключването на договори за изкупуване и производство на сортови групи тютюни "Басми" от тазгодишната реколта. За разлика от кърджалийското дружество, плевенското сключва договори с производителите от цяла Югоизточна България - Кърджали, Хасково, Асеновград, Харманли. Едновременно с това експертите на "Плевен БТ" разясняват на стопаните минималните изисквания за качеството и правилата за домашната манипулация на тютюна.
Не е ясно кога и на какви цени ще се изкупува тютюнът от тазгодишната реколта, заяви кметът на крумовградското село Аврен Димитър Антонов. Само едно търговско дружество докара кашоните за домашната манипулация, но не са раздадени на хората, затова няма готови максули за продажба, посочи той. Закъснява и американската "Сокотаб", откъдето също са обявили, че имат готовност да доставят кашони. В района на най-голямото село в община Крумовград все още има хора, които са по нивите и берат тютюн, и палят печки да го сушат. Според Антонов производителите се надяват изкупните цени да не са по-ниски от миналогодишните. Той припомни, че заради дъждовете и болестите по насажденията качеството на първите беритби е по-лошо в сравнение с реколтата през 2013 г.
В района на Кирково обаче твърдят, че тази година са произвели много по-качествен ориенталски тютюн и държат минималната цена за килограм да не бъде под 6,50 лв. Експерти от 4 търговски дружества са предупредили стопаните да не бързат с финала на домашната манипулация, тъй като не е ясно кога ще стартира изкупуването.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини