Използваната бяла техника се превръща в стока и в Кърджали,бригади я извозват за рециклиране

Използваната и негодна бяла техника се превръща в стока и в Кърджали.Бригади я извозват за рециклиране.Обяви с телефони са разлепени из града.Предприемчиви кърджалийци влизат в тон с практиките в други градове на страната.Те се възползват от това,че в града няма пункт за предаване на неизправна техника и обикалят по домовете.Помагат на хората да се отърват от ненужните уреди.И спестяват неудобства на сметосъбиращите фирми.

Рециклирането на техника се състои от демонтиране на отпадъци битова техника и бракуване на техните части за повторна употреба.

Рециклирането на уреди, включва демонтаж, премахване на опасните компоненти и унищожаване на оборудването в края на живота му, за да се възстановят материалите, обикновено чрез раздробяване, сортиране и окачествяване.

Скоростта, с която се изхвърля стари или неработещи електроуреди се е увеличава с нарастването на технологичния напредък.

Защо да рециклираме електроуреди?

Електрически уреди са съставени от широка гама от материали, включително благородни метали (като злато и платина), токсични тежки метали, метални вериги, смесени пластмаси, негорими и стъкло. Тежки метали като олово, кадмий, живак и арсен, както и забавители на горенето може да доведе до замърсяване на околната среда чрез извличане от електронни отпадъци в депа във водни системи. Чрез рециклиране, това замърсяване може да се избегне и полезни средства могат да бъдат съхранени, като до 95% от материали могат да бъдат възстановени за повторна употреба.

Тази взаимовръзка директно ни води до въпроса “Какъв е най-подходящият начин за обезвреждане на тези неизползваеми вече електроуреди?” Той е като закарате старият си електроуред в депо за изкупуване на такива уреди или ако го предадете на бригадите за скрап, а не като го изхвърлите на сметището, защото така ще навредите на природата, докато в първият случай ще я опазите от поредното замърсяване.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини