Днес се решава за „Почетен гражданин на Кърджали",предлагат и Пейчо Беляков

Инициативен комитет предложи нашия съгражданин Пейчо Беляков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ заради големия му принос за българската космическа наука.Днес от 11,00 часа Председателския съвет на Общинския съвет гледа направените предложения.Както Кърджали бг вести писа сред тях е и предложение на обществения посредник Хакиф Емин за удостояване със званието посмъртно на проф.Васко Василев.

Инж. Пейчо Пелов Беляков е роден в гр. Кърджали на 12 април 1944 година във високо образовано семейство. Баща му Пело Беляков /роден 1898 год./ е дипломиран агроном от първия випуск в страната. Бил е директор на тогавашния Държавен овощен разсадник, в това число и на първата Метеорологична станция. През 1936 година Пело Беляков е издал единствения за времето си Кратък илюстрован търговско-стопански очерк за гр. Кърджали. Негово дело са няколко преводни и авторски книги за земеделската култура бадем, приложим към местните климатични условия. Майка му Люба Белякова /родена 1909 год./ е първият редовен гимназиален учител по химия. Тя основава Техникума по цветна металургия в гр. Кърджали, на който е директор до пенсионирането си.

Пейчо Беляков е възпитаник на Средно политехническо училище “Христо Ботев” в гр. Кърджали, където учи от I-ви до XI-ти клас. Завършва средното си образование през 1962 год. с отличен успех. Същата година е приет като редовен студент на едно от единствените две места за България, респективно за български студенти, в тогавашния Ленинградски корабостроителен институт /сега Санкт Петербургски университет/. Завършва висшето си образование през 1968 год. и се дипломира като яхтостроител. Разпределен е на работа в гр. Варна, но по собствено желение започва работа в корабостроителния завод “Странджа” – Мичурин, сега гр. Царево, - един от пионерите в прилагането на прогресивните стъклопластови конструкции в родното малкотонажно корабостроене. Инж. Беляков е назначен като конструктор, но бързо израства в професията си до главен конструктор и началник конструктивен отдел.

През 1972 год. се завръща със съпругата си в родния Кърджали и постъпва на работа в тогавашния машиностроителен завод “Пневматика”- Кърджали като началник отдел технически контрол на качеството, но за проявена активност при решаването на техническите проблеми на завода на инж. Пейчо Беляков се поверява ръководството на технологичния отдел. С дейността си активизира и ръководи рационализаторското движение, лично участва в редица колективни и самостоятелни разработки в областта на хидравликата и пневматиката, патентова изобретение на пневматична конструкция /за което е приложено копие от авторското свидетелство на Института за изобретения и рационализации/.

От 1978 год. до 1981 год. инж. Пейчо Беляков е инспектор по качеството на машиностроителната продукция в бившия окръг Кърджали към Държавен комитет за стандартизация и контролира пет завода в района.

През 1981 година постъпва на работа в Народна астрономическа обсерватория – Кърджали, където отново се заема с конструкторска дейност, но този път в областта на космическото приборостроене. Инж. Пейчо Беляков създава технология за изработване на уникални гърбични механизми в сканиращ телескоп, с което Кърджалийската обсерватория става сътрудник при българското участие в международния космически проект “Вега”. След успешното представяне на кърджалийските специалисти на Народна астрономическа обсерватория – Кърджали е предложено самостоятелно участие в международната космическа програма “Интеркосмос” по космическия проект “Фобос”. При обсъждане на проекта в Института за космически изследвания в Москва се дава висока оценка на предложените от инж. Пейчо Беляков новаторски концепции и му се възлага конструирането на физико-механичен блок. Едновременно с конструкцията му инж. Беляков създава и технология за изработване на уникални свръхлеки тънкостенни детайли от нови и неприлагани тогава в космическото приборостроене материали.

От 2000 година до пенсионирането си през 2007 година инж. Пейчо Беляков работи като организатор на ремонтите в Оловно-цинков комплекс – Кърджали.

През 1999 година инж. Пейчо Беляков е включен в Класация на личностите на град Кърджали през ХХ век като единствен представител на научно-техническата мисъл.   

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Па
    Паско
    1 0
    10:43, 14 окт 2014
    Абе какво щв решават ,направо да го правят Беляка е железен
  • 2
    Пе
    петров_1523264742
    0 0
    12:05, 9 апр 2018
    Не завърши в Кърджали, а в Кирково, където майка му беше директор на гимназията.

Още новини

Последни новини