Иде ли електронният вот

Ако еколозите погледнат сканираните протоколи след гласуването в неделя, косите им сигурно ще се изправят. Половината, а на места и повечето от бюлетините в секциите се оказват неизползвани. В община Ардино например от 1400 доставени бюлетини 907 са опи сани като неизползвани в една от секциите. В друга са донесени 1800, а 1129 от тях се оказали ненужни. В смесените райони като област Кърджали избирателите по списък са много повече заради изселниците ни, които имат там адрес по постоянна регистрация. И по закон за всеки потенциален глас трябва да се осигури бюлетина, макар да е ясно, че гласуват няколко пъти по-малко. Но такъв феномен има навсякъде в страната. В Бобов дол например в една от секциите са докарани 100 бюлетини, а 76 от тях са неизползвани. В другата 88 не са докосвани. В Бургас от секция с 800 бюлетини 397 са не докоснати.

Грубите сметки сочат, че около 130 тона бюлетини - неизползваните и резервът от 10% отгоре, сега трябва да се унищожат. Това ще стане, след като изтекат всички срокове за обжалване. В ЦИК дори смятат да предложат на парламента да премахне задължението в закона да се печатат 1/10 повече бюлетини от броя на избирателите.

Някой може да каже, че демокрацията струва скъпо и изисква жертви. Но не бива да се разчита само на този мит. Има възможност и за електронно, и за машинно гласуване. И депутатите сериозно трябва да обмислят този въпрос. При машинното гласуване разходите за хартия са нищожни, а невалидните бюлетини са нула. Секционните комисии откриха на 5 октомври около 200 000 невалидни бюлетини в урните. Освен това машините са толкова опростени, че всеки грамотен човек може да борави с тях. И дори ще бъде улеснен, защото може да прочете името на кандидата, за когото дава преференцията си.

Какво пречи още догодина да се въведе машинно гласуване във всички областни и общински центрове в страната и книжните бюлетини да останат само за смесените райони и селата. Оказва се, че дори при машините има решение за неграмотните. Те могат да слушат аудиоинструкциите за незрящи и да гласуват. Неудобството на сегашните устройства е, че имат скъп софтуер и поддръжка - около 1000 лв. Но при търг с голяма поръчка цената може да се свали. А защо бъдещата агенция по информационни технологии, която ще управлява електронното правителство и ще има структури във всички области, да не се заеме с броенето на резултатите от вота чрез машини.

Същата агенция може да тества и гласуване по интернет за сънародниците ни зад граница успоредно с машинния вот. Това на практика ще бъде форма на активна регистрация. Те трябва да заявят желание да гласуват и да получат сертификат, че имат избирателни права у нас. Не на последно място - така ще преброим и българите зад граница. Или поне голяма част от тях.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини