Поредния вампир откри Овчаров на Перперикон

Млада жена с дете на около 5-годишна възраст, чиито тела при погребението им са композирани като Богородица Пътеводителка с младенец в дясната ръка, разкри професор Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. По думите на археолога детето е момиченце. За това свидетелства и сребърна обеца, намерена до малкия скелет, датирана към втората половина на 13 век.
Това е втори случай на подобно погребение, разкрито в България, отчете Овчаров. Той припомни, че подобен гроб е бил разкрит преди 5 години при разкопките край русенското село Нисово. По думите му тогавашната находка била датирана към началото на 19 век. Писмените извори оттогава сочели, че става дума за погребален ритуал, при който починалите майка и дете се композират в молитвена поза срещу чума на Богородица с младенец.
Още един християнски гроб от първата половина на 13 век с отклонения от религиозните догми е разкрил през последните няколко дни професор Овчаров при разкопките на Перперикон. Става въпрос за „вампирско” погребение – второ поред за Перперикон. През миналата година той разкри гроб, в който железен палешник бе забит в раменната част на тялото. „Сега имаме забит или поставен железен нож в подсърдечната област, а единият крак е разчленен на три части. Вярвало се е, че чрез подобни ритуали покойникът, починал по нестандартен начин, се предпазва „лекува” от вампирясване в първите 40 дни след смъртта”, поясни професор Овчаров.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини