Правят здравна анкета на 78 домакинства в област Кърджали

През октомври Националният статистически институт ще проведе анкетно изследване „Европейско здравно интервю – 2014”. Целта му е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от хората в Европейския съюз.
Избрани са 4 500 домакинства в страната, в които ще бъдат анкетирани всички лица на 15 години и над тях. В област Кърджали обучени анкетьори от Териториалното статистическо бюро ще анкетират от октомври до януари. Те ще се допитат до 78 домакинства от град Кърджали, Крумовград, Момчилград и селата Соколяне, Рани лист, Каялоба, Джанка, Светулка, Габрово и Великденче. С тях ще бъдат проведени персонални интервюта и попълнени въпросници. Домакинствата са включени в статистическата извадка на случаен принцип.
Въпросникът съдържа въпроси за самооценка на здравето. Има и такива за ползването на медицински услуги, болнично лечение, употреба на медикаменти, свързани с физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушенето и употребата на алкохол.
Изследването се провежда на всеки пет години.
В предишното през 2008 година, данните показват, че в област Кърджали най-много хора определят здравето си като „добро”- 60.1%. Едва 1.6% смятат, че здравословното им състояние е „много лошо”.
Само 19.7% от анкетираните в област Кърджали са правили изследване на нивото си на холестерол в кръвта. За сравненение в страната такова изследване са правили почти половината от анкетираните.
Относителният дял на жените (8.4%), извършили мамография като профилактика срещу рака на гърдата е значително по-нисък от този за други области.
Повече са и кърджалийци наз 15 и повече навършени години, които пушат ежедневно в сравнение с хората от други области – 46.1% при 40.5% за страната.
Предстоящото изследване ще покаже дали има промяна в зравния статус и в отношението на хората към тяхното здраве.
Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството, казват от Териториалното статистическо бюро в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини