Чакаме пари за депото за твърди битови отпадъци от Корея

Хасан Азис покани Корея чрез нейния посланик да инвестира в Кърджали

Кметът на Кърджали Хасан Азис преговаря за корейско финансиране на проекта за Депо за твърди битови отпадъци.Южнокорейското правителство има специален фонд за подпомагане на екологични проекти.Разговорите за финансиране започнаха след визитата на корейския посланик в Кърджали.

Ще припомним,че преди пет години тогавашният министър на околната среда и водите Искра Михайлова се ангажира да осигури до две години средства за изграждането на депото за битови отпадъци край Кърджали. Тя заяви пред журналисти в Кърджали, че депото ще се реализира в редуцирания вариант с по-малко средства. Идеята е след това да се търси финансиране от оперативни програми за изграждането на обекта в пълен обем.

Страителството на депото за твърди битови отпадъци се провали в предвидения срок. Загубихме 14 млн.евро по предпресъединителната програма ИСПА на Европейския съюз заради драматично забавяне на строителството. Почти всички фирми подизпълнителки спряха работа и изтеглиха техниката си преди шест години. Българо-италианският консорциум „Униеко”, „Сиконко” и „Унивенд”, който трябваше да завърши обекта прекрати плащания . Причината бе спрянато финансиране от страна на Европейската комисия. Освен,че не дава пари за нови строителни работи, комисията не приведе пари и за извършени дейности. От Министерството на околната среда и водите,които отговарят за обекта твърдяха , че наложената санкция е временна. Причината за наказателните мерки е, че при избора на изпълнители на двата договора –за депото и за рекултивация на старото сметище са използвани процедури за пряко договаряне.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини