Хасан Азис: Кърджалийци имат нужда от моменти на гордост и солидарност!

Кърджалийци имат нужда от моменти на гордост и солидарност, които съпътстваха успешното представяне на самодейците от Дома на културата на международния конкурс в Южна Корея. Признанието е не само за общината,но и за областта и цялата ни родина. С професионализъм защитаваме националната ни култура в световната културна съкровищница. Това е признание на традициите на целия български народ, заяви днес на кратка церемония в Белия кораб кметът на Кърджали Хасан Азис, който прие от директора на Дома на културата Васко Василев наградите на нашите самодейци спечелени в Корея.

Ще припомним,че от 25 септември до 7 октомври съставът на Дома участва в международен конкурс в корейския град -сателит на Сеул-Чеонан. За Гранд при се надпреварваха над 200 състава.В международната програма те бяха 21 от 21 държави. Имаше два полуфинала с програма от по десет минути. На финала се представя танц от пет минути. Нашите самодейци спечелиха трето място с шопски танц с хореография на покойния проф.Кирил Дженев. На полуфинала те играха композиция на Васко Василев. Самодейците ни получиха и приз за четвърто място за уличен парад.

Големият конкурс в Чеонан се организира от Федерацията на интернационалните танцови фестивали.Тя има свои съгледвачи в много европейски държави. Нашенци били заблелязани и получили покана.

Самата покана за нашия състав бе признание. Трябваше да намерим средства за самолетните билети,сподели кметът Хасан Азис. Той обещал половината от парите от името на общината. Василев се ангажирал с представления в общини и фирми. Така общините Крумовград,Джебел и Момчилград също дали своята лепта. Присъединиха се и 27 фирми, за съществуването на някои, от които не бях чувал. Тази солидарност ме впечатли , каза още градоначалникът. Сред по- големите спонсори са „Пневматика -Серта“, Горубсо, “Джебел 96“ и „Екоинжинеринг“ и др.

От десетина години нямаме такова мащабно излизане в чужбина на културно събитие. В него участват тридесет танцьори. Представянето им е впечатляващо, каза още градоначалникът. Той сподели, че обмсля награди от името на общината за нашите самодейци.

Васко Василев каза, че за представянето си нашите танцьори ще вземат 2500 долара от наградния фонд на конкурса. Те ще отидат за финансиране на други културни прояви.

Това не е първото участие на наш състав на този конкурс.Преди 4 години софийска трупа взема Гран при.

Това е втори успех от такъв мащаб за нашите самодейци. През 2011 г. те печелят две трети и едно второ място на голям международин конкурс в Литва.

Единственият жител на града,който съжалява е корейка-самодейка , която играе български танци. Тя искала да бъде и преводач,но обстоятелствата не позволили да лети за Сеул.

Георги Кулов  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини