Проектът „Перперикон – дом на богове и хора” приключи успешно

След снощното промоционално събитие с огнено-винения ритуал на Перперикон, свързано с финализиране на проекта „Перперикон – дом на богове и хора”, днес бе дадена и заключителната пресконференция по проекта. На нея присъстваха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис като бенефициент и ръководителят на проекта инж. Катя Митовска. 
Пред журналисти тя определи неговото реализиране като успешно и даде отчет за извършените дейности, свързани със социализацията на скалния град – алеи, мостови съоръжения, осветление и други.
„Общата стойност на проекта беше 3 844 099 лева. Той се реализира в рамките на 24 месеца – от май 2012 година досега. Имаше две прекъсвания – едното беше свързано с обжалване на процедурата и второто – за зимния период на 2013/2014 година. Бяха извършени укрепителни мероприятия, имаше много скални масиви, които бяха отделени от основните скални масиви. Извършиха се над 53 анкера, които замонолитиха тези скали. Беше изградена посетителската пешеходна мрежа в рамките на Акропола и извън него. Оформени са всички пешеходни подходи. Изготвени са и са информационни брошури и рекламни магнити, направен е и сайт на Перперикон, който е приложение към сайта на РИМ. Част от промоционалните събития бяха възстановката на винено-огнения ритуал, създадена е експозиция от 10 холографски изображения на намерени на Перперикон артефакти. По проекта бяха обучени четирима души по професиите екскурзовод и аниматор по туризма”, разказа Катя Митовска.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис също даде добра оценка на изпълнението на дейностите по проекта и съобщи още една новина, свързана с по-нататъшното развитие на Перперикон като туристически обект. Община Кърджали е кандидатствала с изготвен проект пред Норвежкия фонд за сумата от 1,2 милиона евро, които да се инвестират в реставрация и консервация на обекти от Перперикон в Североизточната му част, в това число и на средновековната кула. До края на годината се очаква оценката на Норвежкия фонд.
Освен това се очаква и добра вест за изоставения преди години посетителски център. С проект за него е кандидатствано пред Инвестиционната програма за растеж и развитие. 
Кърджалийският градоначалник съобщи още, че след разговори с директора на РИМ Даниела Коджаманова, е станало ясно, че за месец август като приходи от посещения на Перперикон са получени двойно повече средства в сравнение със същия период на миналата година – около 15 хиляди лева за месеца. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини