Всички училища и детски градини в Момчилград готови за първи учебен ден

Всички училища в община Момчилград са готови за откриването на учебната година на 15 септември. Това стана ясно на среща между ръководството на община Момчилград и директорите на учебните и детските заведения на територията на общината. На срещата присъстваха кметът Акиф Акиф, зам.-кметът по образование Ерол Мехмед, секретарят на общината Джейлан Сюлейман и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Мюзейда Пашаллъ. Сградният фонд на всички учебни сгради е в много добро състояние след извършените през летните месеци освежителни ремонти. Всички учебни заведения и детски градини са обезпечени с гориво за началото на отоплителния сезон. 

Кметът Акиф Акиф призова директорите да създадат организация за окосяване и почистване на тревните площи около училищата. „Нека всички заедно – общинска администрация, училищни настоятелства, ученици и техни родители да придадем приветлив и чист вид на училищата за предстоящата учебна година”, заяви той.

Зам.-кметът Ерол Мехмед уточни, че с решение на местния парламент е въведено райониране за приема на деца в детските градини. От настоящата учебна година районирането става водещ критерий при класиране за прием в детските градини и обединени детски заведения.

През миналите години основен проблем за родителите бе това, че не ползваха предимство, за да запишат децата си в най-близкото детско заведение. Целта на администрацията е приемът да бъде съобразен с разположението на детските градини по Административни бюра. „Новостите в критериите при класиране за прием ще дадат предимство на родителите при избора на детска градина близо до дома им“, обясни Мехмед.

Кметът Акиф Акиф съобщи, че ще бъде организирана нова работна среща, на която освен представители на администрацията и учебните заведения участие ще вземат ученици, родители и граждани. На нея ще бъдат дискутирани най-належащите проблеми в образователната система и мерките, които могат да бъдат взети за достъпно и качествено образование.

И през тази учебна година местните училища и детски градини ще получават средства по схемата „Училищен плод”, по която ученици и деца се учат на здравословно хранене.

„През последните две учебни години видяхме предимствата от снабдяването на детските градини и училищата със свежи плодове и зеленчуци. Надяваме се в схемата да бъдат обхванати всички детски и учебни заведения на територията на общината“, посочи Мюзейда Пашаллъ. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини