25 тона мъртви животни от ”син език”, стопаните в Кърджалийско са в паника

25 т мъртви животни, заразени с болестта "син език", са извозени през последната седмица на юли от областите Хасково и Кърджали към екарисажите в Шумен и Варна.

Паника обзе фермерите в Източните Родопи заради увеличаващия се брой животни, умрели от болестта „син език“. Всеки ден заразата отнася стотици овце, кози, отскоро и крави, а животновъдите се притесняват от фалити. Те търпят огромни загуби и заради затворените пазари.

Стопаните са принудени да държат мъртвите животни по обори и ферми, докато труповете бъдат прибрани. Това може да доведе до възникването на нови болести, предупреждават ветеринари. Само два са действащите екарисажа в страната и техните коли не смогват да прибират умрелите животни. А за да получат парична компенсация за загубите си, стопаните трябва да представят бележка от екарисажа.

„Задържаме животните по 2-3 дни, някъде повече, и така сме застрашени да предизвикаме нови заболявания от умрелите животни“, обясни Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Само за последната седмица на юли от областите Кърджали и Хасково са извозени близо 25 тона мъртви животни. От Министерството на земеделието са обещали да платят по пазарни цени всяко от тях, но до момента средства няма. Досега са умрели над 300 животни, а стопаните са притеснени, че броят им ще се увеличава.

За да се справят със силно заразната болест, на помощ в района пристигнаха пет ветеринарни екипа. Междувременно стана ясно, че в турския град Къркларели, който е близо до българо-турската граница, е обявена карантина заради разпространението на болестта в България и Гърция. Местните санитарни власти забраниха търговията с добитък. Затворено е тържището за животни в Хавса. Случаи на „син език“ са регистрирани в окръг Одрин.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини