Експерти предупреждават: Турска икономическа инвазия поглъща Южна България

Реджеп Ердоган бе избран за президент на Турция. Той заяви, че страната навлиза в "нова ера".

Новоизбраният турски президент Реджеп Ердоган има амбиции да превърне Турция в във водеща икономика в региона, която да погълне икономически част от Южна България, съобщиха експерти пред "РЕПОРТЕР".
"Във външната си политика Ердоган, който все още е премиер, се ръководи от своя министър Ахмет Давутоглу. Именно той е автор на книгата "Стратегическа дълбочина". В нея има едно изречение - "Германия два пъти се опита да завладее Европа с танкове и не успя. Постигна целта си по-късно, като стана икономически хегемон". Точно това е доктрината на неоосманизма, която Ердоган следва", каза пред вестника директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Той допълни, че икономическата инвазия на Анкара е дългосрочен план, който ще бъде осъществен и в бившите "провинции" на Османската империя в Южна България.

За да постигне целта си Партията на справедливостта и развитието, чийто лидер е Ердоган, трябва да инициира промени в конституцията и Турция да стане президентска република. Това ще е възможно след парламентарните избори догодина, защото в момента формацията няма тотална власт в Меджлиса (парламента). Прогнозите са, че след вота през 2015 г. партията ще има достатъчно депутати, за да промени формата на управление.
Евродепутатът Андрей Ковачев коментира пред "РЕПОРТЕР", че от Бюрксел българските представители ще следят много внимателно неоосманиските изказвания на Ердоган. Той припомни, че през декември 2013 г. политикът предизвика острата реакция на родното МВнР със свое изказване. Реджеп Ердгоан обяви, че Кърджали е част от "живата история на Турция в Европа". "Надявам се, че подобни изявления с популистка цел, за привличане на поддръжници", каза Ковачев.

Арабистът Киряк Цонев: Като премиер вкара Турция в задънени улици
"Като премиер Реджеп Ердоган вкара Турция в много задънени улици. Основната му грешка беше подкрепата за опозицията срещу сирийския президент Башар Асад. А опозиция на практика там вече няма. Но джихадистите, които сега върлуват в Близкия Изток и опитват да направят халифат, минаваха именно през Турция със знанието на Ердоган. Сега от ИДИЛ вече предявяват и претенции към Истанбул. Ще има сблъсък между Ислямска държава и Ердоган, който е умерен ислямист", каза арабистът.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини