В Кирково променят Наредбата за пасищата, мерите и ливадите

Община Кирково е подготвила проект за промени в Наредбата за стопанисване, управление и разпореж­дане със земи от Об­щинския поземлен фонд в частта за стопанисване на пасища­та, мерите и ливади­те. Проектът е качен на сайта на община­та. Гражданите мо­гат да дават предло­жения на етап адреса на Общинската адми­нистрация.

Предложенията за промени са във връзка с промените в Закона за собствеността и ползването на земе­делските земи от май тази година.

В проекта за реше­ние, което трябва да се гласува от местния парламент, е записано, че пасищата и ливади­те - общинска собст­веност, могат да се отдават под наем или аренда на собственици или ползватели на жи­вотновъдни обекти с пасищни селскосто­пански животни, регис­трирани в Системата за идентификация на животните и регист­рация на животновъд­ните обекти в БАБХ.

Общинският съвет ще определя пасища­та, мерите и ливади­те за общо и индивидуално ползване, както и правилника за ползва­нето им.

Минималните пло­щи, които ще се пре­доставят за ползване за глава едър рогат добитък над 24 месеч­на възраст е 5 дка, за едър рогат добитък от 2 до 8 месечна въз­раст - 1 дка, за едър рогат добитък от 8 до 24 месечна възраст - 2 дка и за дребен ро­гат добитък - 0,5 дка. Договорите ще се сключват за срок от 4 до 6 години. Годишни­ят наем на декар е 4 лв. за ливада, 3 лв. за мери и 1 лв. за пасища с храсти.

В преходните и заключителните разпоредби се уточнява, че сключените до момента догово­ри за отдаване под наем на пасища и ме­ри остават непро­менени за срока на действието им. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини