Бисер Николов: Водата вече е годна за битови нужди, до дни ще става и за пиене

Водата в Кърджали,Момчилград и 35 прилежащи села вече е годна за битови нужди. До два дни Регионалната здравна инспекция ще се произнесе дали може да се пие. Кризисната ситуация е овладяна. Това заяви днес на брифинг областният управител Бисер Николов. Николов призова всички политически сили в града да се въздържат от пиар прояви свързани с водната криза. Екипът на „В и К“,който се опитва да овладее ситуацията работи в стрес, заради силния обществен натиск,каза още Бисер Николов.

Областният управител подчерта за пореден път,че причината за водната криза е приливната вълна от дъждовете в язовир „Боровица“. Той цитира специалисти според, които пречиствателната станция в Кърджали е изчислена да обработва вода със 100 единици мътност. На 24 юни когато започва кризата ,тя е била с 450 единици мътност.Днес е на 150 единици.Все още водата е с едни показатели на изхода на пречиствателната станция и с други в мрежата ,но се надяваме до дни ситуацията да се нормализира,заяви още Бисер Николов.Той не коментира темата за пробите с новия коагулант, които някои специалисти сочат като причина за създалата се ситуация.

Областният управител каза също, че в язовир „Боровица“ е била установена нова тапа от дървесина след отстраняването на първата. Очаква се до две седмици служителите на Пожарната,“В иК“,ИАРА и „Язовири и каскади“ да отстранят натрупаната дървестна маса във вооема. От Стара Загора е бил изпратен екип от инженерен батальон. Три екипа командировани към Кърджали от Главния щаб на Сухопътните сили са били пренасочени към потопената под вода Мизия.

Бисер Николов предупреди кърджалийци,че, ги чакат още неудобства с водоснабдяването. Предстои ремонт на магистралният водопровод по трасето над кв.“Боровец“ в участъка от резервоар 13000 до регулатора на налягането, който е с дължина триста метра. По негово настояване средствата са осигурени и през септември ще бъдат усвоени. Трябва да се работи през лятото, защото при дъжд техника не може да влезе.Очаква се спиране на водата за два дни,докато се направят новите връзки,каза Николов.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини