Сдружение на общините: Настояваме държавата да бъде коректен равнопоставен партньор на местните власти

Единна позиция под формата на обръщение към бъдещите депутати в 43-тото Народно събрание бе гласувана в рамките на заседанието на УС на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което се проведе в Кърджали. Основни акценти от него пред представителите на медиите оповести председателят на УС на НСОРБ кметът на Пазарджик Тодор Попов. 
Той заяви, че обръщението ще бъде изпратено на всички основни политически формации и за публикуване на страниците на всички общини и средства за масова информация. 
„Дебело искам да подчертая, че тази позиция е абсолютно консенсусна и единодушна. В Националното сдружение са представени всички политически формации, както и независими кметове и кметове от партии, които не са парламентарно представени.”, каза Тодор Попов. По думите му посланието е различно от всички останали с категоричността и необратимостта си. 
„Досега бяхме достатъчно дипломатични по отношение на централната власт но считаме, че този подход трябва да бъде променен от гледна точка на необходимостта тя да бъде достатъчно коректен равнопоставен партньор на местните власти, с които заедно да търсим решение за това наистина да променяме държавата ни към по-добро. В това послание на местните власти ние ясно и категорично сме казали какво искаме от политическите партии от тук нататък, от народните представители от следващите български правителства, които и да са те. Принципите посочени от нас ще бъдат в основата на всички споразумения от тук нататък, които ние ще подписваме с всяка една българска централна легитимна власт. От тук нататък държим процесът на децентрализация да се развива не само от финансова гледна точка, защото някак си сега всички са се вторачили само в пари, цифри и сметки. Децентрализацията е процес, който трябва да се развива в годините и затова ще държим това да се случва. Повече да не ни вменяват отговорности, които не са обезпечени, защото общините и властите предоставят 80 % от публичните услуги на гражданите, а получаваме срещу това 15 % ресурс на практика.
Изключително важно е от тук нататък държавата да бъде коректен партньор в усвояването на средства от Европейските фондове от българските общини, нещо което много ни тормози. Крайно време централната власт да разбере, че ние сме двете страни на една и съща монета.”, заяви Тодор Попов.
Той акцентира и върху още един съществен момент, касаещ кметовете на общини в страната, свързан с влизането в сила на новият Закон за данък смет. От Националното сдружение на общините в Р България ще настояват Закона да влезне в сила не от началото на 2015, а от 2016 година. Причината е, че все още няма разработена методика за определяне на таксата, а общините трябва да направят разчетите си за следващата година в края на 2014.
Заседанието на УС на НСОРБ продължава и в момента. То започна в 14,30 часа и председателствано от кмета на Пазарджик Тодор Попов. Заседанието включва 12 точки в дневния си ред. Като домакин кметът на Кърджали инж. Хасан Азис поздрави участниците във форума като им пожела успешна и ползотворна работа. Тук бяха и изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа и кметовете на седемте общини в Кърджалийска област.
Гост на форума бе вицепремиерът в оставка Даниела Бобева. Тя благодари на кметовете на общини за добрата съвместна работа между централна и местна власт, въпреки дребните различия по някои въпроси. 
Даниела Бобева им пожела успешна работа на форума, както и да бъдат все така задружни в исканията и целите, които преследват. Бобева посъветва членовете на УС на НСОРБ да работят усилено в посока насърчаване на инвестициите. Предложи на по-късен етап ръководството на националното сдружение да се срещне с ръководството на Агенцията по инвестициите. Като пример за добра работа по посока на инвестициите тя посочи настоящото правителство, което намали праговете за насърчаване на инвестиционните процеси по места относно размера на инвестицията и броя на работните места, които тя би могла да осигури. 
Сред обсъжданите теми по време на заседанието бяха наложителните промени в подзаконови нормативни актове през периода август – септември 2014г., както и актуалното състояние на общинските проекти, финансирани по ОПОС 2007-2014. В рамките на заседанието бяха разгледани и актуални проблеми на общините в региона.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини