Жители на Падина изграждат навес за погребален ритуал

По инициатива на 68-годишният Ахмед Салимходжов започна изграждането на навес за извършване на погребален ритуал над съществуващата чешма до входа на гробището в махала „Бойчева река” към ардинското село Падина. Благотворителната акция е подкрепена от местни бизнесмени, които са осигурили материали. С доброволен труд помагат местните жители.

„Имаме едностайна постройка, в която съхраняваме строителните материали, необходими за оформянето на гробните места, но липсваше навес за подготовка на погребенията”, сподели Салимходжов. Той се надява в най-близко време да се асфалтира и 50-метровия път до гробището.

„Пътят през дъждовно време е много кален и за ремонта му ще поискаме съдействие от общинското ръководство в Ардино. Имаме желание гробището ни да придобие нов облик, да бъде образцово по чистота, с оформени алеи, стегната ограда, склад, вода и път”, казва Салимходжов.

В местното гробище в махала „Бойчева река” има гробове, датирани отпреди 500 години, които са едни от най-старите в района. През 2004 година по инициатива на покойния бивш кмет на Падина Асен Аврамов гробището е разширено. Премахнати са всички саморасли дървета и многогодишна растителност. Изградвени са укрепителни подпорни стени. Оградено е с телена мрежа, подменени са коловете й.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини