Затварят колелото пред Автогарата заради Водния цикъл,завършват го предсрочно

Кметът Хасан Азис шофира и представя Водния цикъл на журналисти

 Осемдесет и пет на сто от строително монтажните работи на т.нар.Воден цикъл в Кърджали са изпълнени. Най- напреднала е работата по изграждането на нова канализация. Върви с добро темпо и строителството на водопроводна мрежа и пречиствателната станция на града. Стойността на целия проект е 70 млн.лева.Общината е привела на консорциума-изпълнител „Обединение ПСОВ Арда -2013“ близо половината от сумата. Кърджали е един от трите града в страната, където работата по Водния цикъл не е спряна. Както е известно в 54 града в България строително монтажните работи са спрени, заради блокиране на пари по оперативна програма „Околна среда“ финансирана от Европейския съюз.

Това стана ясно по време на брифинг на колела,който организира кметът на Кърджали Хасан Азис.Той лично шофира автобус с журналисти от местни и национални медии и представяше изпълнението на проекта.

Брифингът на колела започна от началната точка на водопроводната и канализационна мрежа в кв.“Възрожденци“и завърши на пречиствателната станция,която се изгражда до ОЦК.Заедно с кмета на въпросите на журналистите отговаряха ръководителят на проекта инж.Митко Синабов, представители на консорциума-изпълнител, експерти.

Поканил съм ви да инспектираме заедно изпълнението на проекта и да дадем пълна информация на гражданите на Кърджали за постигнатото и за предстоящите стъпки, каза Хасан Азис.Той посочи че е предвидено изграждането и реконструкция на 14 км водопродови, като новите са 12 км. Дължината на канализационната мрежа е 24 км.,като нови са 19 км. Модерна е и помпената станция,в която са заложени нови технологични решения. Тя е с капацитет 1600 кб.м.отпадъчни води на час. Може да обслужва град с население от 50 000 души. Прогнозите сочат, че Кърджали няма да се разраства и броят на жителите нама да надхвърли това число.

Кметът Хасан Азис каза, че стремежът е бил да се създадат минимални неудобства на гражданите. Едно от последните предизвикателства пред изпълнителите на проекта е прокарването на колектор през кръговото на Автогарата. Това ще наложи затварянето му за движение.Ще бъде затворено и дясното платно по посока на новия мост на бул."Христо Ботев". 

Иван Чолаков инженер от консорциума изпълнител, отговарящ за строително- монтажните работи гарантира, че ще се справят за три дни с колелото. Знаем колко невралгична за движението е тази част на града. Започваме след седмица и до три дни ще приключим с асфалтирането, гарантира Чолаков.

Ръководителят на проекта инж..Митко Синабов запозна журналистите с проблеми при изграждането на канализацията и водопроводите. Една от причините за пропадане по трасето са подпочвени води. Такъв е случаят при бл.“Златен лист“ във „Възрожденци“.То е било отстранено за сметка на изпълнителя.

Искахме да асфалтираме изцяло засегнатите от изкопни работи булеварди и улици, но това не влезе в проекта. Консорциумът възстановява настилката, само там където са се правили изкопи,подчерта кметът Хасан Азис.

Инж.Чолаков представи пред журналистите новата пречиствателна станция. Според кметът Хасан Азис тя е уникално за страната съоръжение. Има механични и биологични стъпала за пречистване на водата. Във входпомпена станция се отделят големи механични отпадъци, фини решетки отсяват по- малките. Има нововъведение-инсталация за улавяне на пясъка. Изграждат се утаители и селектор, след които следва съоръжението за биологично прочистване. Изключително модерен е т.„нар.метантанк. В него от биологичните отпадъци се получава газ метан, който пък гори и захранва генератор. Така се осигурява еленергия за работа на пречиствателната станция. В нея ще работят общо 24 души. Станцията е изчислена и устойчива на земетръси. Пречистените води се изливат в река Арда.

Инж.Чолаков каза, че изпълнителят изпреварва графикът на строително-монтгажните работи. ВиК мрежата ще бъде готова на 1 септември, а пречиствателната станция на 31 октомври. Планираният по проект срок е края на годината. Водният цикъл на Кърджали ще заработи в средата на следващата година , когато се извършат необходимите проби и се обучи персонал.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини