Ексшефове на МВР дават показания по делото срещу Цветанов

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев и ексвътрешният министър Петя Първанова дават показания по делото срещу Цветан Цветанов за незаконното подслушване
Зам.-председателят на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, за това, че поради липса на контрол са създадени предпоставки за подслушване на граждани.

В началото на днешното заседание в Софийски градски съд бе обяснено, че заради секретните материали в залата няма да бъдат допуснати журналисти и делото ще се гледа при закрити врата, предаде БНР.

Първанов и Георгиева не пожелаха да кажата нищо пред медиите за процеса именно с мотива, че е секретен.

Георгиев определи като "ненавременна" промяната в Закона за МВР в частта му главният секретар вече да се избира от изпълнителната власт, а не да се назначава с президентски указ.

Сред свидетелите по делото е и бившият шеф на служба "Отвличания" в ГДБОП Йордан Монов заради твърдения, че крайслерът на МВР всъщност не бил на операция за подслушване, а за работи по случая с отвлечената по това време дъщеря на Евелин Банев-Брендо - Лара.

Това, което още трябва да реши съдът, е в какъв порядък ще се гледат съдебните заседания, тъй като един от подсъдимите - Цветан Иванов, е на хемодиализа и може да идва на заседания само във вторник и четвъртък.

Софийският градски съд осъди вече на 4 г. затвор ефективно Цветан Цветанов по друго дело - за отказаните искания за подслушване на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

СГС обаче оправда Цветанов по обвинение за длъжностно присвояване.
Според прокуратурата в нарушение на закона той е позволил изплащането на 50 хил. лева обезщетение на Тодоров.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини