Несанкционирана фирма на ”Газпром” ще строи ”Южен поток”?

Дъщерна компания на “Газпром“, която не попада под международните санкции срещу Русия, ще участва в строителството на българския участък на “Южен поток“.
Това твърди авторитетното руско икономическо издание "Ведомости", цитирано от БНР.

Според вестника, "Газпром" - "Центъргаз" вече е спечелил конкурса за строителството на "Южен поток" на сръбска територия.

Решението е взето и за него официално ще бъде обявено след няколко дни, когато бъдат съгласувани всички технически параметри, пояснил един от участниците в конкурса.

Руското издание твърди, като се позовава на друг свой източник, че същата компания ще бъде включена и в схемата на строителството на българския участък от газопровода, но не уточнява по какъв начин ще стане това.

За разлика от компанията "Стройтрансгаз" на бизнесмена Генадий Тимченко, която спечели конкурса, "Центъргаз" не попада под ударите на обявените от САЩ санкции. Тук вариантите са два - или да бъдат сменени изпълнителите, или да бъде обявен нов конкурс, пише "Ведомости".

Акционерното дружество "Центъргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи на територията на Русия, но не и в други страни.

На 2 юни Еврокомисията съобщи, че стартира наказателна процедура срещу България заради нередности около „Южен поток”. В отговор София временно спря работата по проекта. Опасенията на Брюксел са, че при избора на изпълнители не са спазени изискванията на ЕС.

Морският участък на "Южен поток" трябва да мине по дъното на Черно море от компресорната станция Русская на руското крайбрежие до българското крайбрежие.

Общата дължина на черноморския участък е планирана да бъде над 900 километра при максимална дълбочина над 2 километра с проектна мощност 63 милиарда кубични метра. Първите доставки по газопровода се очакват в края на 2015 година.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини