Обновяват месчита в Джебеджилер

Със средства от изселници се обновява местният месчит в махала Джебеджилер, към ардинското село Светулка. Ремонтиран е покривът. Подменена е дървената дограма с PVC. Стените отвън и отвътре са покрити с нова мазилка. Със специални облицовъчни плочки „Кютахия” от Турция ще бъде облепени вътрешните стени на месчита. Очаква се реконструкцията да приключи до края на август, дотогава молитвеният дом ще остана затворен. В момента вярващите от махалата отиват за петъчната молитва в джамиите в Ардино или Бял извор.

Основните спонсори на ремонтните дейности са Мюмюн Юзтюрк, Ахмед Тюркер, Рушен Мутлу, АхмедЮртсевер, Тургуд Ватансевер и Сунай Джебеджи. И шестимата се изселили от Джебеджилер в Турция заедно със семействата си през периода 1971 – 1989 г.

„Нашите деди са изградили този месчит преди  стотици години, но до ден днешен никой не е извършил основен ремонт. Решихме да осъществим едно добро дело, за да върнем обратно живота в месчита и да го оставим на бъдещите поколения. Тук сме родени, ще помагаме винаги”, казва 63-годишният Мюмюн Юзтюрк, който вече е пенсионер в южната ни съседка. Той е член и един от основателите на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса.

Според местните жители религиозният дом е построен към края на 19-ти и началото на 20-ти век. През летните месеци тук се провеждат мевлиди, които се организират всяка година със съдейството на дарители от махалата.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини