Обновиха месчита в Синчец

Със средства от Община Ардино и на изселници от Турция е обновен местният месчит в ардинското село Синчец. Ремонтиран е покривът. Подменена е дървената дограма с PVC. Стените отвън и отвътре са покрити с  нова мазилка.

Религиозният дом, който се намира в махала Айджълар има над 200 годишна история.

Особено през летните месеци тук се провеждат общо селски мевлиди, които се организират всяка година от местното мюсюлманско настоятелство със съдействието на дарители от селото. Молитвеният дом е отворен е и по-време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните населени места. Отварят „сергии”, където вярващите даряват пари за поддръжката на месчита, казва кметът на Синчец Хълми Мустафа. Той уточни още, че преди години малкият молитвен дом е бил използван и като гостилница. Тук отсядали пътници, които отивали пеша от Ардино до Кърджали или Джебел.

От името на всички жители на селото кметът Хълми Мустафа изказва сърдечните си благодарности към общинското ръководство в Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад и на изселниците от южната ни съседка за оказаната финансова подкрепа за ремонта на месчита в махала „Айджълар”.

Гюнер ШЮКРИ 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини