Медиците от Спешна помощ протестират срещу насилието

Спешните медици от днес обявяват символичен безсрочен протест срещу насилието срещу тях. Върху линейките ще има ленти с надпис "Спрете саморазправата с нас".
От Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им.

На 26 юни в София бе блъсната линейка от автомобил, движещ се с превишена скорост, по трамвайните релси. Пострадаха всички в линейката.
Ден по-късно, по време на преглед на пациент, беше нападнат и пребит лекар от софийската спешна помощ, а екипът му беше заплашван.

Спешните медици ще протестират всеки ден от 7.30 до 8.30 часа. Те настояват за настояват за по-високи заплати, по-добри условия на труд, 7-часов работен ден и втора категория труд, предаде БНР.
Искат и паник бутони във всички мобилни и стационарни екипи на Спешна помощ, както и да се предприемат мерки срещу всички, посегнали срещу лекари.

При следващи прояви на саморазправа, спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време, съобщи Нова телевизия.

Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ, обясни пред "Фокус", че с протеста не целят да се дестабилизира системата за Спешна помощ, а да се гарантира сигурността на екипите и пациентите.
Тя бе категорична, че спешните пациенти няма да пострадат от техните символични действия.

"Вие виждате, че вече месец малко се умълчахме, решихме да дадем толеранс на министърката, защото даде някаква заявка за спешни промени. Искаме да заявим пред пациентите и пред цялата общественост, че нищо дефакто не се е променило в „Спешна помощ“, защото пред обществеността се говори, че всичко е наред, че едва ли не всичко се е оправило, линейките не закъсняват, дори пациентите прецизират сами адресите си, нещо, което е много смехотворно", коментира медицинската сестра Ива Кацарова.

В края на май десетки медици от Спешна помощ в София подадоха оставки в знак на протест срещу уволнението на директора си Георги Гелев заради лоша организация и контрол при окомплектоване на линейките и проблем с недостига на кадри.
Спешна помощ бе поета от Александър Златанов, а здравният министър Таня Андреева обеща промени в организацията. Бяха осигурени допълнителни екипи.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини