Живата памет на Кърджали в семейните албуми на 17 фамилии

На финала на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” Арт движение КРЪГ представя за първи път част от разработвания от години фонд, вече с няколкостотин архивни единици от семейни архиви на кърджалийци, живеещи в Турция.
В изложбата са представени общо 106 обработени и датирани фотографии и документи от края на 19 век до 1989 г. от семейната памет на 17 кърджалийски фамилии. Материалите са систематизирани в категориите лични документи, местни празници и обичаи, занаяти и занаятчии, ученически живот, самодейци и самодейни състави, градски културни събития, сватби и сватбени тържества. Могат да се видят неповторими лични и обществени събития, личности и архитектура, които правят Кърджали незабравим за тези, които са живяли тук и са го напуснали, и привлекателен за техните деца и внуци в Истанбул, Измир, Бурса и Одрин, откъдето са представяните архиви.
В експозицията ще видим фотография на д-р Садък Ефенди от Кърджали, от около 1912 г., който е първият военен лекар в града, с френско образование. Има редки документи от живота и дейността на вече забравени личности като мюфтията Юнус ефенди Аптиев Алиев, роден през 1872 г. в с. Мост, и на Мехмед Сюлейманов Зюмриев, председател на Мюфтийското настоятелство (1925 г.), който е и от първите местни винопроизводители и майстори на вино в Кърджали. Освен вино е произвеждал „булама” – сварен сок от грозде, петмез – тъмен сок от грозде и балсуджук – орех, напоен в гроздов сок с нишесте.
Виждаме Хюсеин Алкаялъ, роден през 1908 г. в с. Крайно село, Кърджалийско, който завършва начално училище в Кърджали през 1934-1942 г., 9 пъти последователно е победител на мазните борби в Одрин и 3 пъти взема Златен пояс. Виждаме Фаик Касимов, който по време на Втората световна война е бил шофьор на ген. Владимир Стойчев (1941-1945 г.). Показана е фотография, запазена от вечерта на учредяването на Кърджалийската група на художниците през 1972 г. На снимката са: Джемал Емурлов, Станка Димитрова, Васко Василев, Стефан Лилов, Георги Трифонов, Стоян Стоянов и Бурханедин Фаиков. Показани са събития от живота на семейства, чиито наследници сега живеят по света – като Варол Мерт, директор на SIMENS в град Манаус, Бразилия, чийто баща Мехмед Решад Мерт от Кърджали е изселник от 1989 г. в Истанбул. Могат да се видят разнообразни документи, вкл. написани на старотурски, свидетелства за завършено образование, дипломи, лични карти от членство в съюзи на ловци и велосипедисти, и шериатски документ от 1917 г., които се пазят в семейните архиви на кърджалийци, живеещи в Турция и се предават от поколение на поколение.
Изложбата се открива на 1 юли от 18.00 ч. в Арт галерията, а още от 11.00 ч. през деня на бул. „Тракия” 3, на открито на улицата ще бъде монтиран албум-инсталация, с формат на страниците 1,00 х 0,80 м, който може да се отваря и разглежда свободно от минувачите.
Вечерта на откриването на изложбата ще се състои и церемонията по връчване на наградата „Мултикултурният човек” за 2014 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини