Общинският съвет по наркотични вещества с кампания против наркотиците

Информационна кампания по повод Световния ден за борба с наркотиците вчера проведоха и от Общинския съвет по наркотични вещества. Младежите–доброволци към съвета бяха разположили информационния кът в близост до паметника на Васил Левски. Те раздаваха на преминаващите граждани балони с призив против дрогата, и информационните материали, свързани с вредата от употребата на наркотици. Други написаха в тетрадка послания срещу наркотиците.
Сред тях бе и председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. Той припомни мотото на таз годишната кампания: „Послание за надежда: „Да, възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта“. Участниците в кампанията споделиха, че най-важна е превенцията и предаването на знание на подрастващите по темата наркотици. Те не подминаха и въпроса за трудностите, които имат при споделянето на определени теми с по-възрастните и с родителите си. В тази връзка от Общинския съвет по наркотични вещества обмислят възможността да бъдат създадени клубове за родители. Родителите трябва да бъдат информирани и трябва да знаят как да разпознават симптоми при употреба на наркотични вещества сред децата, каза председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир.
Той обясни, че предвидените клубове са част от превенцията, защото родителите не са подготвени по темата наркотици и признаците, по които могат да разпознаят дали тяхното дете употребява. «Виждаме, че на тази тема у дома не се говори, а причините са две», каза Сезгин Бекир. Едната е страхът на родителите да не провокират любопитство у своите деца, а втората - че често децата са по-запознати от родителите си.
Според последното анкетно проучване сред ученици от 9 до 12 клас през 2013 г. в Кърджали, общината е сравнително защитена територия. От анкетирани 1 700 ученика, около 550 са посочили, че поне веднъж са опитвали наркотик. Близо 3,5 на сто от учениците от областта през 2013 г. са употребили наркотично вещество през живота си, а 2, 4 на сто от децата са посочили, че това се е случило през последния месец. Най-разпространеният наркотик на територията на общината е марихуаната, заедно със синтетичните дроги, посочи още Сезгин Бекир.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини