Разработването на проекти –предизвикателства и трудности

Какви предизвикателства могат да срещнат, какви трудности и какви грешки се допускат при подготовката на европейски проекти? Това бяха само част от дискутираните въпроси в рамките на вчерашната информационна среща–семинар, проведена в конферентната зала на хотел „Кърджали”. Обученията се организират от сдружение "Граждански диалог" и реализират чрез Областния информационен център в Кърджали.
Кампанията, включваща поредица информационни дни в седемте общини на област Кърджали, стартира през май и ще приключи през юли, уточни управителят на Областния информационен център в Кърджали Дора Христова. В продължение на 2 месеца за областта ще бъдат обучени над 700 човека за работа по европейски проекти през новия програмен период 2014 г.-2020 г.
Вчера в Кърджали се проведе поредният информационен ден-семинар с представители на една от общо четирите групи – кметове на малки населени места и администрация. Другите 3 групи са – лица между 18 г. и 35 г., хора в сферата на образованието и културни дейци, бизнесмени и селскостопански производители.
Участниците бяха информирани за новите оперативни програми, но и споделиха опита си в разработването на проекти до сега. По-голяма част от тях коментираха и трудностите, които срещат по време на реализирането на вече одобрени проекти.
За хората от малките населени места липсата на достатъчно опит и капацитет са сред най-срещаните трудности при разработване на европейски проекти, каза Красимира Дамянова от „Граждански диалог”- лектор на срещата. Тя посъветва кметовете на населени места да си помагат помежду си, да искат аргументи при отхвърлени техни проекти и да са стриктни при финансовата отчетност, за да не остане проектът им финансово необезпечен.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини