Мевлид събра над 200 души в Червена скала

Въпреки дъждовното време повече от 200 души от ардинското село Червена скала, околните села – Богатино, Млечино, Хромица и изселници, пристигнали от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет. Религиозният ритуал се организира за трета поредна година с финансовата подкрепа на местните жители и изселници от южната ни съседка. Духовници, водени от бившия районен мюфтия на Хасково Хаджъ Фаик Мурад четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Местният майстор Емин Ходжа приготви осем казана пилаф. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. Събитието бе уважено от кмета на община Ардино Ресми Мурад.

„За трети пореден път идвам на мевлида. Много хубава традиция, но има все още какво да се желае. Необходимо е да се създаде Сдружение в селото, което да подпомага на местните хора със здравословни проблеми. Да се грижи за техните битови и инфраструктурни проблеми”, заяви Осман Алкая, който се е изселил от Червена скала през далечната 1972 година, а в момента живее в Истанбул.

67-годишният Адем Мутлу от Истанбул сподели, че на подобни мероприятия се събират близки, роднини, приятели. Хората се опознават и сближават.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини