Събора в Синчец събра роднини и гости, които не спряха да играят дори на дъжд

В събота в ардинското село Синчец се проведе селищен събор с богата музикална програма. Въпреки дъждовното време на празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция. Имаше чевермета, скари с кебапчета и кюфтета. За  доброто  настроение  на всички се  погрижиха талантливият музикант Айдоган Садула от Долно Прахово и оркестър от Кърджали.

Проявата се организира за втори поред път след демократичните промени у нас с подкрепата на кметството, общината и моралната подкрепа на жителите на селото.

Сред официалните гости на празника бяха кметът на общината Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

С приветствено слово към гостите се обърна селският управник Хълми Мустафа.

„Много сме щастливи, че отново се събираме на този мегдан. Затъжихме се един за друг, защото сме се родили в тази красива земя. Тук пораснахме, изучихме се и продължаваме да живеем. Като отечествен дълг изказвам безкрайната си благодарност към нашата държава”, заяви Хълми Мустафа. Той подчерта, че целта на събора е да съберат на едно място всички жители на селото, които са разпръснати из страната и чужбина. „Прекрасно е когато чуеш, че това китно родопско селце е отгледало и възпитало толкова много хора, които се утвърдили като успешни лекари, учители, адвокати, инженери, съдии, писатели, зъболекари, рехабилитатори, медицински сестри”, заяви още в словото си кметът на Синчец.

95-годишната Кяние Атик е дошла на селския празника от Турция. Тя е родена в Синчец, но повече от 20 години живее в Бурса. „Дойдохме тук заедно с внука ми Шенол. За последен път исках да видия любимия си роден край, зелените ливади и градини, родната ми къща, комшиите”, казва със сълзи на очи баба Кяние.

Стефка Халачева от Пловдив за втори път идва на проявата заедно със съпруга си Мехмед, който е родом оттук. „Въпреки лошото време дойдоха много хора. Даже дъждът не спря веселието. Хората тук са много гостоприемни. Винаги ми е било много приятно да идвам в сърцето на Родопите”, сподели Халачева.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини