Протестиращи запалиха знаме на БСП за КСНС. Обявиха датите за избори

Протестиращи подпалиха партийното знаме на БСП в центъра на София. 

Сцената се разигра на площада пред президентството, където бе заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да бъде определена датата на предсрочните парламентарни избори. 

От сутринта от двете страни на президентството има протести. Откъм Археологическия музей са Движението за национално единство и спасение (ДНЕС), които станаха известни покрай февруарските протести през 2013 г. против монополите. Те настояват всички партии "да седнат на една маса" и да се разберат.

До фонтана пък са представителите на движението #Dancenomore, което се роди от антиправителствените протести след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Те скандират "Оставка на правителството" и искат референдум по изборните въпроси. 

Около 10.15 ч. група протестиращи разстла знаме на БСП на жълтите павета до фонтана пред президентството. Пред репортер на Би Ти Ви те обясниха, че възнамеряват да запалят червения флаг с роза - символ на социалистическата партия, като протест срещу действията на правителството. 

На въпроса дали не се притесняват, че поругават знаме, те отговориха с: "Правителството поруга България" и "Те оскверниха европейското знаме", припомняйки за честването на 9 май, когато след проява на БСП беше запалено европейското знаме. 

Първоначално протестиращите поставиха върху постланото на плочките знаме листове с надписи "Оставка" и хвърлиха картонена чаша с кафе. След няколко неуспешни опита знамето беше запалено и изгоря пред очите на присъстващите на площада под скандирания "Вие сте позор - оставка и затвор".

Предсрочните парламентарни избори да се проведат между 28 септември и 12 октомври - около това решение са се обединили днес участниците в Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието. 

Дискусията при държавния глава, в която участваха лидерите на парламентарно представените партии, премиерът, шефът на парламента и министри, продължи три часа и половина. За разлика от последните заседания, този път нямаше политици, които да напуснат преди края. 

Партиите се уточнили още, че:

- ще бъдат определени конкретни задачи пред парламента и изпълнителната власт

- ще се определят ясни правила за номиниране на български еврокомисар

- ще бъдат създадени гаранции за провеждане на честни и свободни избори

В краткото изявление на президента не беше уточнено дали е обсъждана дата за оставка на кабинета "Орешарски". Самият премиер напусна веднага сградата на Президентството и пеша измина пътя до Министерския съвет, както на идване сутринта. 

Веднага след като Орешарски влезе в подлеза, обграден от охрана, протестиращите се втурнаха към изхода от другата страна на Ларгото със скандирания "У-у-у-у" и "Червени боклуци". Премиерът беше изведен от охраната от изхода, където има заграждения и не се допускат протестиращи. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини