В БСП възмутени от изгарянето на партийното знаме

БСП остро възразява срещу подпалването на знамето на партията пред сградата на президентството, заявиха в официално изявление от "Позитано" 20.
По време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност група протестиращи срещу правителството стъпкаха, засипаха с боклук и подпалиха червения флаг на левицата.

Те обясниха, че действията им са в отговор на подпаленото от симпатизанти на левицата знаме на Европейския съюз на 9 май пред паметника на Съветската армия.

"Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм. БСП винаги е търсила диалог и е зачитала мнението на другите. Винаги е отстоявала и защитавала демократичните ценности и толерантността", коментираха социалистите.

Те се противопоставят категорично на всеки опит за насаждане на омраза, агресия и налагане на изкуствено разделяне на нацията. Според БСП търсенето на символика с изгарянето на знамето насажда омраза, ненавист и е груб опит да възвеличаваш себе си, чрез унищожението на другия.

"Настояваме партиите, за които демокрацията е не само дума, да се разграничат от този позорен акт. Нека се противопоставим на подобни грозни действия, които са не просто израз на омраза или незнание, но и на духовното падение на нацията. Нека никога не забравяме, че след огъня на омразата остава само пепел", призоваха от БСП.

Междувременно депутатът Янаки Стоилов заяви в парламента, че се опитва да разсъждава дали такъв акт на поведение може да има някакво оправдание. Той добави, че си спомня за едно интересно решение през 90-те години на Американския върховен съд, когато са съдени лица, запалили знамето на САЩ. Тогава съдът с минимално мнозинство решава, че това действие само по себе си не е наказуемо, защото е форма на свободата на мнение, разказа той.

След като знамето на ЕС беше запалено обаче, от партията не излязоха с позиция. Лидерът им Сергей Станишев не се извини, както го призова Бойко Борисов. Само Мая Манолова заяви в телевизионно интервю:

"Разбира се, че не одобрявам подобни вандалски прояви, това е абусурд, БСП нееднократно е заявявала, че символите на ЕС трябва да бъдат уважавани"

Тя обаче подчерта, че нямало как една партия да е отговорна за това "какви още граждани са отишли да поднесат цветя и да участват в други прояви”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини