Мистерията с виртуозните севернокорейски сервитьорки

Северна Корея няма много добра репутация в чужбина - лагерите на смъртта, диктаторите и тестването на ядрено оръжие не помагат за доброто реноме на страната. Но в някои азиатски градове веригата ресторанти "Пхенян" изненадва с добра храна и чудесно обслужване, пише БиБиСи.

След като сервират блюдата, сервитьорките отиват към сцената, за да покажат своите таланти. Ун например пее оперни арии, Цзи-Ю свири на виола, Лин-А може да балансира с гърне на главата си. Всичко това е съпроводено от електронен ритъм и картини, които се сменят на екраните зад тях.

В ресторанта се сервират интересни корейски ястия, като задушено кучешко месо в каша от борови ядки. Има и екзотични напитки за 50 долара, ароматизирани с женшен и морска краставица, както и билкови хапчета, които сервитьорката твърди, че лекуват всичко.

Но по-същественият въпрос е от какво идват да се лекуват хората и какво търсят на това място?

През нощта мястото е пълно, предимно с южнокорейци и китайски емигранти, които флиртуват с персонала. Сервитьорките танцуват елегантно между масите, облечени в техните цветни престилки, и се усмихват. Отдръпват се от време на време настрани заради ръката на някой клиент, която се опитва да ги опипа.

Може би това е сложна форма на шпионаж и умишлено са избрани атрактивни и талантливи серитьорки, които да съблазняват важни хора и да извличат държавни тайни от тях?

За да отхвърли тази хипотеза, репортер на БиБиСи решава да заговори една от сервитьорките. Те провеждат съвсем елементарен разговор, в който Ун казва, че е от Пхенян и е от три години в Камбоджа. Казва, че ѝ липсва домът. На въпрос къде живее в момента, момичето отговаря, че живее горе. Тя отказва да каже колко души живеят заедно. Казва, че е тайна.

Възрастен лекар от Южна Корея обаче знае повече за сервитьорките. Той казва, че ги е лекувал няколко пъти. Момичетата не излизали много. Били обучени в училище за изкуства и били много надарени. По думите му те са намерили своето място за изява в ресторанта - ден и нощ имат публика, която да ги гледа.

Официално основната идея на пхенянската верига ресторанти е да изкарва пари и да се захранва севернокорейската икономика с чуждестранна валута. Но според някои хора ресторантите са свързани с Бюро 39 - агенция, за която се твърди, че пере пари за правителството чрез предприятия, които са свързани с продажбата на оръжие и производството на метамфетамини.

Но този ресторант не изглежда въобще като "перачница за пари" с любезния си персонал, интериора и оборудването. От друга страна, не изглежда и това малко място да може много да помогне на севернокорейската икономика.

Според южнокорейския лекар не става дума за пари и политика. Може би момичетата просто са намерили мястото, където да показват своите таланти и публиката да ги обича.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини