Спасяват живота на 605 души с инфаркт за 4 години в Кърджали

605 души с остър миокарден инфаркт са били спасени за няколко години от специалистите по инвазивно лечение в кърджалиската болница „д-р Атанас Дафофски”. За 4 години откакто съществува Лабораторията по инвазивна диагностита и лечение са лекувани 4167 пациенти страдащи от исхимична болест на сърцето и остър миокарден инфаркт. Това съобщи за Кърджали бг вести консултатнът на екипа специалисти д-р Кирил Карамфилов от Университетска специализирана болница за активно лечение на сърдечно съдови заболявания „Св.Екатерина” в столицата.
Работата в лабораторията е на европейско ниво. Прилага се най-модерното лечение на остър миокарден инфаркт и исхимична болест на сърцето. Използват се най-съвременните консумативи и материали, подчерта д-р Карамфилов. Работата на лекарите се наблюдава от най добрия специалист по инвазивна кардиология в България проф. Ю. Джоргова, ръководител на клиника по кардиология в УСБАЛССЗ „Св.Екатерина”. Двама местни лекари се обучават за да се включат в екипа.
С всеки изминал ден Лабораторията по инвазивна диагностика и лечение доказва, че е животоспасяваща инвестиция за десетки хора и град Кърджали. Броят на хората със сърдечни проблеми расте и възрастовата граница доста намалява, което води до намаляване на работоспобният потенциал. Техниката позволява ранно лечение, което запазва работоспособността на пациентите. Възстановителният период трае само от 3 до 7 дни. Те се връщат към активен живот,спорт и работа много бързо, подчертава д-р Карамфилов.
Важен при острия миокарден инфаркт е „златния час”. До един час пациентът трябва да се транспортира до лабораторията и да му се направи коронарография. В този времеви интервал най-добре се отпушва запушен кръвоносен съд. Транспортирането до Пловдив и София на пациент в такова състояние е много рисковано.
Какво в същност представлява процедурата „ коронарография”? . Коронарографията се прави с местна упойка. Лекарят вкарва тънък и гъвкав катетър в кръвоносен съд – обикновено на ръката или крака. Чрез артерия (ляво предсърдие) или вена (дясно предсърдие) тръбичката се придвижва до големите кръвоносни съдове и камерите на сърцето. Чрез катетъра се вкарва контрастно вещество, което прави видими структурата на сърцето или коронарните съдове на монитор (ангиография). Изследването на сърцето с помощта на катетър установява кръвното налягане в големите съдове и сърдечните камери. След като лекарят впръска контрастното вещество, то помага да бъдат изобразени на многобройни рентгенови снимки кръвоносните съдове, камерите, сърдечните клапи и тяхната способност да се отварят и затварят. Получените кадри могат да разкрият анатомични отклонения от нормата или смущения в кръвоснабдяването и позволяват веднага да се пристъпи към лечение. За целта през достъпа на ръката или крака се поставя балон за отстраняване на настъпилото отклонение или смущение и след това се слага и т.нар.стент, ако ситуацията налага. Коронарографията не е метод само за лечение на остър инфаркт, където е наложително да се действа светкавично, а и на други сърдечни заболявания.
След лечението по-внимателно наблюдение се изисква през първата 1 година и пациентът редовно приема лекарства .
Ето и най-важните препоръки, които сподели с нас д-р Карамфилов:
„Оптимално коригиране на рисковите фактори за ИБС: Спиране тютюнопушенето, контролиране на артериалната хипертония и захарният диабет, контрол на дислипидемиите, подържане на добра физическа активност и щастлив и пълноценен начин на живот. Разбира се да не забравят да се съветват с добрите кардиолози, винаги когато имат нужда.”

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини