"Да прегърнем Земята" е посланието на художничката от Одрин Емел Сезер

С пътуващата изложба “Викът на природата” на турската художничка Емел Сезер на 6 юни в 18.00 ч. в Арт галерията се открива културната програма на Инициативата „Мултикултурният град”-2014.
Емел Сезер е родена и живее в Одрин. Завършва Тракийския университет, специалност Педагогика на изобразителното изкуство. Втората й специалност е фотография и графичен дизайн. Художничката е известна с многообразието от техники, с които изразява идеите си – акрил, смесени техники, графика, колаж, печат върху дърво и текстил. Тя експериментира и със стари народни техники за оцветяване, а използва и естествени багрила, извлечени от цветя, билки, кафе за постигане на художествен ефект. „Само художникът е в състояние да изразява идеи чрез мълчание, като придава форма, смисъл и живот на нидимия само за него вътрешен свят на човека” – казва Емел Сезер.
Художничката има 6 самостоятелни изложби в Турция и чужбина, участвала в множество общи изложби. „Викът на природата” е първата й самостоятелна изложба у нас. В експозицията са включени 40 творби от серия, която обединява близо 100 живописни работи под общото мото „Да прегърнем земята”. Картина от тази серия вече е притежание на Музея на живописта и скулптурата „Илхан Коман” в Одрин, а други са откупени от частни колекционери. Художничката е запалена природозащитничка, участва в граждански акции в защита на гори, природни феномени, растителни и животински видове. Серията „Викът на природата” се стреми да изобрази болката на природата от посегателствата на човека.
Емел Сезер се занимава и с арт фотография. Член е на Международната асоциация на фотографите IAP. Носителка е на 42 национални и международни награди за участие във фотографски експозиции. Член е на журито на конкурса „Селимие” на Община Одрин, а през 2013 г. е член и на журито на международния младежки фотоконкурс и координатор в рамките на проекта „Rumeli Academy”, в който участват студенти и ученици от 150 училища и университети от 8 балкански страни под патронажа на областния управител на Одрин.
За откриването на първата й самостоятелна изложба у нас, в Кърджали се очаква да пристигне делегация, водена от зам.-кмета на Одрин д-р Ертугрул Танръкулу. Сред гостите ще бъдат председателката на Дружеството за култура и сътрудничество на Балканските турци от Одрин г-жа Есма Гюндоду и нейният заместник г-н Хикмет Чавушоглу, който е и представител на Община Одрин.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини