Лагерът в Широко поле уникален,учениците в „Славейков“ с мерак да стават войници

Ангел Найденов

В 4500 паралелки в страната се изучава военно обучение в часовете на класния ръководител. Преподавателите ангажирани с това са над 5000 души. Знанията се придобиват в рамките на 5 учебни часа, но от Министерството на отбраната имат предложение към МОН те да бъдат увеличени. Това обяви в Кърджали военният министър Ангел Найденов. Той похвали инициативата на кърджалийци по създаването на Националния учебен център в широко поле.Министърът посочи, че центърът е уникален и дава познания на деца от 4 до 11 клас.

Благодарение на занятията в училище, вече има интерес към военната подготовка и във висшите учебни заведения. Вече 796 студенти са изявили желание да се готвят по специална 90 часова програма .Общо 19 ВУЗ ще предлагат военни занятия на своите студенти.

Установих, че във най-голямото училище в Кърджали СОУ“П.Р.Славейков“ вече има и интерес към военната служба. Интерес има и в много други училище в страната. Затова за едно място в армията кандидатстват десет млади хора,сподели Ангел Найденов. Той посочи , че на места се създават учебни военни отряди или скаутски полкове.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини