11 000 руски воини излязоха днес на Червения площад,парад и в Крим

Иван Колев с Георгиевска лентичка

Днес на Червения площад 11 000 руски воини участваха в парада по случай Деня на победата. Традицията повелява броят на военослужещите да е постоянен. Такъв е бил той по време на първия парад на победата. В небето летяха 69 бойни самолета, толкова колкото са годините от капитулацията на Третия райх. Цяла Русия гледа на видео -стени парада. След това в градовете на федерацията се провеждат тържества.Големи паради се състояха Крим. В Севастопол и Симферопол се изкара най-модерната бойна техника. Президентът Владимир Путин е поканен да кацне в Крим за Деня на победата. Сред малкото кърджалийци присъствали на паради в Деня на победата през последните години е Иван Колев.Той е председател на Клуба за приятелство с Русия и народите на ОНД Иван Колев. По случай заденно с други кърджалийци той е бил на Девети май в Москва, Владимир и Ярослав.

Колев разказва, че руснаците се готвят за парада 4 месеца по-рано. Правят се 4 генерални репетиции.Тази година последната е била на 7 май. Имало е буря,но тя не е попречила на самолетите да летят.

През последните години с управлението на Путин парада е все по тържествен, мобилизиращ и с внушителен заряд, споделя Колев. Той разказва как във Владимир руснаците гледат тържествата пред Кремъл на видео-стени.Веднага след това местните военни части правят свой парад.

По традиция доброволци седмица по рано закичват всеки руснак с Георгиевска лентичка. Това се прави не само в Русия ,но и на всякъде по света където има руснаци. Дори пред Белия дом в САЩ има доброволци. Американците с удоволствие се оставят да бъдат закичени. Годишно се подготвят 70 млн.лентички за Русия и още 4 млн.за чужбина. За руснациите Георгиевската лентичка е символ на руския боен дух.И при тях Св.Георги е покровител на войската.

Колев казва, че светът трудно може да разбере зарядът, който влагат руснаците в честването на Деня на победата. Това се корени в характера на самата Втора световна война.Докато на Западния фронт германците се сражават срещу войска,на Източния фронт те провеждат тотално физическо изтребление на руския народ.Затова й Съветският съюз дава 27 млн.убити. Всяко семейство е дало жертви и скърби за тях.И днес се откриват масови гробове. Правят се студентски експедиции.Миналата година са открити тлените останки на 12 000 убити. От тях са идентифицирани едва 500.

Според Колев единствено германците могат да разберат какво чувстват руснаците на Девети май. Те дават 6 млн.убити. През последните години на затопляне на руско –германските отношения, руснаци и германци заедно отбелязват Девети май.В Русия са създадени много гробища на германските воини загинали на нейна територия.Повечето от гробовете са с имената на загиналите,тъй като Вермахта е водел специална статистика. От Германия на поклонение идват ветерани и близки на загиналите.Те присъстват на парада и след това посещават гробовете на своите близки.

Традиция е станало бивши противници на фронта да се срещат и снимат за спомен.

Колев каза ,че за разлика в България в Германия няма нито един осквернен паметник на съветски воини.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини