До 10 000 лв. глоба за фирмата на затрупания работник

До 10 000 лева глоба грози фирмата, допуснала инцидента със затрупания работник на 16 февруари т. г. По време на изкопни работи по Водния цикъл земна маса се свлече и затрупа 59-годишен.

„Все още обаче няма издадено наказателно постановление от страна на Дирекция „Инспекция по труда" в Кърджали", коментира на брифинг директорът Юмер Юсеин.

По думите му проверката е установила липса на укрепване на изкопа, каквото е изискването при изкопни дейности над 2 метра, за което на пловдивската фирма е съставен акт за установяване на административно нарушение. Предвидената от Закона санкция в подобен случай е до 10 000 лева. Той уточни, че липсата на укрепления при изкопните работи е основен проблем в дейностите при реализацията на проектите „воден цикъл" в общините Кърджали и Момчилград.

Липсата на укрепления при изкопните работи е основен проблем в дейностите при реализацията на проектите „воден цикъл" в общините Кърджали и Момчилград. „Има съставени актове и на други фирми, затова Дирекция „Инспекция по труда" в Кърджали прилага мярка на засилен контрол върху фирмите, извършващи изкопни дейности", подчерта още шефът на Инспекция по труда Юмер Юсеин.

Общо 137 проверки са извършили трудовите експерти през март в предприятията в Кърджалийско. Констатирани са около 720 нарушения на трудовото законодателство.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини