Жени Стайкова оглави Националния център по обществено здраве

Днес доц. д-р Жени Стайкова,дм зае длъжността „директор” на НЦОЗА въз основа на спечелен конкурс, проведен на 24 март 2014 г. по реда на Кодекса на труда от министъра на здравеопазването.

Визията за развитието на Центъра, която тя защити, бе оценена с отлична оценка. В нея доц.Стайкова развива задълбочено основните направления за дейност, свързани с опазване на здравето и съобразени с изискванията на законодателството на ЕС и България и новите директиви на ЕС. Стремежът й ще бъде чрез усъвършенстване на управлението и структурата, създаването на иновативни инструменти за научна работа, изграждането на съвременна научна мрежа и разработване на методики, подходи, модели и технологии, Центърът да защити още по-адекватно своите функции. Доц.Стайкова ще работи за продължаващото му оптимално развитие като институция, подпомагаща изпълнението на националната здравна политика и нейното реализиране, за изграждане на капацитет от специалисти в страната в различни области на общественото здравеопазване, поддържането на сътрудничество за осъществяване на политиката на СЗО ìЗдраве за всички през 21 век в Европейския регион и за задълбочаване на международните връзки с центрове и университети в различни страни с цел да се популяризират и насърчават изследвания, добри практики, политики, управление и образование в областта на общественото здраве.

Преди да поеме ръководството на НЦОЗА, на годишното отчетно събрание на РЗИ, което се проведе на 7 април - Световен ден на здравето, доц. д-р Жени Стайкова,дм презентира дейността на инспекцията за 2013 г. по направления. Бе отчетено, че инспекцията осъществява успешно държавната здравна политика на територията на област Кърджали. Плановите показатели са изпълнени, подобрени са финансовите показатели чрез актуализиране, разширяване и модернизиране на базата, Повишено е качеството на работа на база внедрените станадарти по ISO 9001:2008, ISO 17025, ISO 17020 и СФУК.

През отчетния период РЗИ-Кърджали продължи да реализира успешно европейски проекти в изпълнение на политиката на Р.България за усвояване на средства от европейските фондове. През месец март 2013 г. приключи изпълнението Проект "Трансграничен изследователски център Околна среда и здраве”, финансиран от Оперативна Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г.” на стойност 1 млн. 977 хиляди 362 евро. Продължи дейността по проект „Трансгранична епидемиология на полово предаваните вирусни инфекции сред жените: молекулярно диагностични подходи” (MEVIR) на обща стойност 715 хиляди 350,35 евро и бе изградена съвременна лаборатория по молекулярна диагностика. С договор за финансиране № В2.13.07 от 14 юни 2013 г започна изпълнението на проект INTERSYC „Интегрирано териториално сътрудничество за детско здравеопазване и защита” по Оперативна програма „Териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.” Проектът е на обща стойност 624 хиляди 362,60 евро.

На отчетното събрание доц. д-р Жени Стайкова,дм обяви официално най-напред пред колегите си, че от 9 април поема ръководството на НЦОЗА, което е ново предизвикателство в нейното професионално развитие. Тя подчерта, че връзката й с РЗИ - Кърджали няма да бъде прекъсната, защото функциите на Центъра кореспондират пряко с функциите на РЗИ на територията на страната. Центърът е специализиран орган на Министерството на здравеопазването по проблемите на общественото здраве; структурен орган за научноизследователска и приложна дейност; експертен и консултативен орган на регионалните здравни инспекции; експертен, консултативен и методически орган на лечебните и здравни заведения; базова организация и координатор на национални и международни програми и проекти, свързани с проблемите на общественото здраве; база за следдипломно и продължаващо обучение по предмета на дейност на Центъра; база за обучение в образователна и научна степен "доктор" в областта на общественото здраве по акредитираните специалности от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет.

Пресцентър на РЗИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини