Вдигнаха забраната в евакуирана зона около АЕЦ "Фукушима

Хиляди жители на област Миякоджи, замърсена след ядрената авария в Североизточна Япония, ще могат да се завърнат в домовете си 3 години след катастрофата.

Заповедта за евакуация на Тамура, обявена непосредствено след опустошителното цунами от март 2011 г., засегнало АЕЦ „Фукушима - Даичи", бе отменена днес в полунощ. Жителите на града имат възможност отново да се заселят в домовете си след разчистващи дейности в областта.

Земетресението от 2011 г. и последвалото цунами, връхлетяло североизточния бряг на Япония, доведоха до най-тежката ядрена катастрофа след аварията в Чернобил през 1986 г. Три реактора бяха стопени, като изтеклата радиация принуди близо 1400,000 души да напуснат домовете си.

Около 138,000 жители на Фукушима продължават да са в центрове за временно настаняване. Множество градове и села са напълно изоставени вследствие на високите радиационни нива.

За пръв път след земетресението област, толкова близка до мястото на аварията, е отворена за повторно заселване. Миякоджи се намира на 20 км от ядрената централа, на ръба на първоначално изолираната зона.

355 жители от 116 домакинства в град Тамура вече се завръщат у дома. Тамура е едно от 11-те населени места във Фукушима, които все още са обект на евакуационни регулации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини